Overig
Gelukkig zijn er familieleden, vrienden en kennissen die mijn bierpassie niet veroordelen en daarom ook wel eens een buitenlands biertje meebrengen. De door mij geproefde bieren kregen een smaakcijfer; zie voor ontstaan van dit cijfer de lijst van Duitsland. Waar mogelijk zijn de brouwerijen weer voorzien van een link. Bieren geproefd na mei 2006 hebben een organoleptisch fiche, die je oproept door op de biernaam te klikken. Daar vind je ook het land van herkomst. Het spreekt voor zich hoe de smaakkaart gelezen moet worden; de ontwikkeling van de smaken zoet, zuur, bitter zijn met een 5-puntsschaal aangegeven. Bijv. in het begin nauwelijks bitter maar komt het bitter sterker opzetten aan het eind van een slok, dan kan het cijfer van 1 naar 3 en zelfs 5 oplopen. Niet elke smaakkaart is overigens voorzien van cijfers; dat komt omdat ik pas sinds 2006 met smaakkaarten werk. Soms zijn etiketten moeilijk te ontcijferen; vooral de bieren uit Rusland geven nogal eens problemen zodat informatie soms onvolledig is. De lijst is te ordenen op brouwer, bier, percentage en waardering door op het betreffende item te klikken. Ook de waardering is in een 5-puntsschaal aangegeven.