Duitsland
Lijsten met bier zijn altijd subjectief omdat ze samengesteld worden op grond van je persoonlijke voorkeur. Toch heb ik geprobeerd een smaakoordeel vast te leggen op grond van smaken die van de 'doorsnee bieren' afwijken. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Je kunt hierbij denken aan niet gefilterde bieren of bieren die nog ambachtelijk vervaardigd worden. Ik heb in Duitsland heel vaak in de kleinere plaatsen brouwerijen gezien waar nog veel met de hand en zeer kleinschalig wordt gewerkt. Met een 5-puntsschaal heb ik geprobeerd de opvallende bieren die mij bekend zijn in kaart te brengen. Hierbij is een waardering van 5 een uitzonderlijk bier. Een 3 geeft aan dat het bier een 'doorsneebier' is. Alles is op grond van onbevooroordeeld proeven vastgesteld. Bieren die hoger of lager dan 3 scoren zijn vaker geproefd, omdat de proefomstandigheden ook van invloed zijn. Duitse bieren smaken trouwens erg goed met een Brezel. Hoewel op dit moment in Duitsland veel kleinere brouwerijen het loodje leggen is er nog heel veel te ontdekken. Een goede manier om brouwerijen te kunnen vinden: Kijk in de plaatselijke Getränkemarkt en je vindt de bieren uit de omgeving. Zelf heb ik plezierige ervaringen opgedaan, als ik met mijn bierlijst in de hand zo'n drankenhal binnenkwam. Waar mogelijk zijn de brouwerijen voorzien van een link. Vanaf augustus 2006 zijn er organoleptische fiches opgenomen; beoordeling van de bieren kun je lezen door op de biernaam te klikken. Het spreekt voor zich hoe de smaakkaart gelezen moet worden; de ontwikkeling van de smaken zoet, zuur, bitter zijn met een 5-puntsschaal aangegeven. Bijv. in het begin nauwelijks bitter maar komt het bitter sterker opzetten aan het eind van een slok, dan kan het cijfer van 1 naar 3 en zelfs 5 oplopen. Niet elke smaakkaart is overigens voorzien van cijfers; dat komt omdat ik pas sinds 2006 met smaakkaarten werk. De lijst is te ordenen op brouwer, bier, percentage en waardering door op het betreffende item te klikken. Ook de waardering is in een 5-puntsschaal aangegeven.