Artikelindex

4 december 2013: Wie zoet is krijgt Stout

Klik op de brouwerij om de website te bezoeken.

geproefde bieren waardering gemiddelde waardering

1 Milk Stout 6 %

Left Hand Brewing Co. USA

5

x

6

3x

7

19x

8

4x

9

x

10

x

183/26 = 7,03  

2 Milk Stout Nitro 6 %

America s Stout

Left Hand Brewing Co.

5

x

6

11x

7

11x

8

4x

9

x

10

x

175/26 = 6,73  
Iets over de techniek van het inschenken van de Left Hand Nitro Milk stout kun je zien op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=OFBqW7Z3H00; het schuim zou worden veroorzaakt door toegevoegde stikstof (nitrogen = stikstof). Volgens sommigen kan dit niet (alleen met een widget zoals in de blikjes van Guinness) en gaat het hier om een low carbonated bier (laag koolzuurgehalte). De wijze waarop bij het inschenken het schuim wordt gevormd doet overigens toch wel de aanwezigheid van stikstof vermoeden.

3 Double Chocolate Stout 5,2 %

Wells & Youngs, Bedford UK (Engeland)

5

x

6

5x

7

14x

8

6x

9

1x

10

x

185/26 = 7,11  

4 Profanity Stout 7 %

Williams Bros. Brewing Co.

Alloa UK (Schotland)

5

x

6

3x

7

7x

8

16x

9

x

10

x

195/26 = 7,50  

5 Special Extra Export Stout 9 %

Dolle Brouwers,Deze was 2 jaar over de THT-datum, maar viel wel in de smaak. Diksmuide (B)

5

x

6

5x

7

15x

8

5x

9

1x

10

x

184/26 = 7,08  

6 Samichlaus Classic 14 %

Schloss Eggenberg (Oostenrijk)

5

6x

6

5x

7

5x

8

6x

9

3x

10

1x

180/26 = 6,92  
Werd door sommigen als te alcoholisch ervaren. In 2010 hebben we het op 1 dec. geproefd, toen scoorde het 7,0. Weinig verschil dus.

avondgemiddelde: 42,37/6 = 7,06


1. Milk Stout, Left Hand Brewing Co., Colorado(USA) 6 %

Gestart in december 1990 met een kleine thuisbrouwersset, die Dick Doore, medeoprichter van Left hand, van zijn broer kreeg voor Kerstmis. Dit leidde uiteindelijk, samen met Eric Wallace, een vroegere schoolgenoot, tot de oprichting van de brouwerij, die op 22 jan. 1994 zijn poorten opende. Ze begonnen met Sawtooth Ale (is er nog steeds) en wonnen met hun bieren diverse prijzen. Herkenbaarheid brouwerij door logo rode linkerhand. Werd ge mporteerd in Nederland door Bierenco, maar omdat de vermelde houdbaarheidsdatum vrij krap is, kun je het hier moeilijk op de markt zetten.

Melksuiker in je stout is als room in je koffie , zo wordt de Left Hand Milk Stout op de website geïntroduceerd. Deze bierstijl wordt ook wel Sweet Stout genoemd gezien de aanwezigheid van de niet vergistbare lactose. Verder worden genoemd een vol mondgevoel (body), een IBU van 25 en 16o Plato. Bij de mout worden genoemd de 2-rijige gerst, Crystal, Munich, geroosterde gerst, haver- en gerstvlokken en chocolade. De gebruikte hopsoorten zijn Magnum en US Goldings.

2. Milk Stout Nitro, Left Hand Brewing Co., 6 %

Op de website van Left hand lezen we het volgende. Donker en smaakvol, Amerika s uitstekende milk stout zal je inzicht in wat een stout betekenen kan veranderen. Als een waterval uitgeschonken komt het mooi in het glas, met een stevige dikke schuimkop als van geklopte slagroom. Het aroma komt over als bruine suiker en vanilleijs met tonen van gebrande koffie. Het zachte schuim laat zijn sporen na op je bovenlip en de romigheid verleidt/behaagt je verhemelte. De aandronk geeft een gebrande/geroosterde, daarna komen vele smaken opzetten, met aan het eind een subtiele bitterheid van hop en geroosterde mout. De rest is het pure genot van de volheid van melkchocolade.

Een vol mondgevoel (body), IBU 25, 16o Plato. De gebruikte mout- en hopsoorten zijn gelijk aan die van de gewone Milk Stout. De aanduiding Nitro komt van nitrogen (stikstof).

Bij het intappen van sommige stouts in sommige biercaf s wordt wel stikstof toegevoegd om het schuim een romig karakter te geven. Omdat dit bier moet worden ingeschonken als een waterval kan het zijn dat de in de lucht aanwezige stikstof bij de schuimvorming van invloed is. Er is op internet zelfs een inschenkinstructie. Aanvankelijk nauwelijks schuim, dit komt pas naderhand opzetten.

3. Young s Double Chocolate Stout, Wells & Youngs, Eagle Brewery, Bedford (z.o. Londen), 5,2 %

Meegenomen uit de UK door Auke tijdens familiebezoek. Chocoladeliefhebbers en biergenieters zullen elkaar niet noodzakelijkerwijs tegenkomen als het om veel zaken gaat. Maar ze zullen het zeker hierover eens zijn: Young s Double Chocolate Stout combineert het beste van hun beider passies en geeft werkelijk een buitengewone en heerlijke ervaring. Nu kun je denken dat een chocoladebier niet iets is waar je als bierliefhebber mee betrapt zou willen worden, maar je zal ongetwijfeld van golflengte veranderen als je eenmaal van dit verrukkelijke brouwsel geproefd hebt. Pure chocolade en chocolademout zijn samengevoegd in een volmondig rijk donker bier om zo een drank te krijgen die zoet, maar toch alcoholisch genoeg is om er nog een te bestellen als je de eerste gehad hebt. De kristalmout met de pale ale, chocolademout , hop pure chocolade en suikers geven een unieke proefervaring die je niet gauw vergeet. Er is een lang uitvloeiende nasmaak en je zult gauw merken dat je meer wilt. Ben je nog niet overtuigd dan kunnen de prijzen die dit bier in de wacht gesleept heeft je mening misschien veranderen , Zo heeft het de gouden medaille gewonnen bij de Brewing Industry International Award (2000) en de zilveren medaille werd in 2002 in de wacht gesleept. Chocoladebier is niet bepaald nieuw, want honderden jaren geleden brouwden de oude Azteken en Maya s al een alcoholische drank van cacaobonen.

De brouwerij is in 2006 ontstaan uit een samenvoeging van de Ram Brewery (in 1831 overgenomen en voortgezet door Charles Young & Anthony Bainbridge) en de Charles Wells Brewery. Tot de sluiting in 2006 was de Ram Brewery in Wandsworth de oudste nog in bedrijf zijnde brouwerij (1550). De maatschappij Wells & Young s Brewing Company is gevestigd in Bedford, noordelijk van Londen. Hun brouwerij heet de Eagle Brewery

In de brouwerij wordt ook de Estrella Damm van de Spaanse brouwerij Damm in licentie gebrouwen, waarvan we vorige keer de Damm Bock geproefd hebben.

4. Profanity Stout, Williams Bros. Brewing Co., Alloa (N.E. Glasgow) 7 %

Het eerste bier in hun 'Chapeau' serie, waar men de talenten van aankomende brouwers op hun waarde weet te schatten, hun recepten gebruikt en zo een groter publiek er kennis mee laat maken. Zwart van kleur met volle, bloemige en fruitige aroma s en een sterk karakter van geroosterde mout, met een ongebruikelijke dry hop finish. De Nelson Sauvin hop veroorzaakt de bittere nasmaak.

Gebruikte moutsoorten: Maris Otter, haver, geroosterde gerst, donkere kristalmout, gemoute tarwe, chocolademout.Hopsoorten: Nelson Sauvin, First Gold, Centenial, Amarillo.

Dit is een van de grootste onafhankelijke brouwerijen in Schotland. In 1998 bouwde men de Craigmill brouwerij in Strathaven, wat voor de 6 daaropvolgende jaren hun thuisbasis was, tot men de Forth Brewery in Alloa (ten n.o. van Glasgow) overnam waar men sinds die tijd met veel plezier brouwt, bottelt en vaten afvult. De brouwerij breidt zich nog steeds uit en is de werkplek van een groeiend en dynamisch brouwteam, dat een mooi, groeiend portfolio van ambachtelijke bieren heeft voortgebracht. En er zijn bepaald geen voortekenen van inkrimping, pas op de plaats, etc.

5. Special Extra Export Stout, Dolle Brouwers, 9%

Brouwerij De Dolle Brouwers, Esen (B), bij Diksmuide. Deze stout werd ontworpen op aanvraag van hun Amerikaanse invoerder en wordt slechts enkele keren per jaar gebrouwen, met dezelfde gisting als Oerbier. Alc. 9 %. De mouten bepalen de kleur en de bitterheid. Het is voor liefhebbers van dit type bier een echte aanrader! De brouwerij bestaat sinds 1980 onder deze naam. Een viertal (fiets)vrienden nam toen de kort daarvoor gesloten brouwerij Costenoble over. Ze waren lid van het fietsclubje de Dolle Dravers. Nu is van het clubje alleen Kris Herteleer nog actief. De opvallende etiketten (Oerbier, Arabier, Boskeun, Stille nacht) zijn van zijn hand afkomstig.

De stout is afgeleid van het Oerbier. Naast de alom gekende versterkende eigenschappen van Stout zouden, in vergelijking met andere bieren, de kanker werende stoffen, humuleen en xantohumol, in tienvoud aanwezig zijn. Hierover zijn de onderzoeken nog steeds aan de gang.

6. Samichlaus Classic, Br. Schloss Eggenberg, 14 %

Meegenomen door Auke tijdens vakantie in Oostenrijk. Samichlaus is uit traditie geboren in Zwitserland.
Daar vond men dat er rond Samichlaus (6 December) een speciaal bier gebrouwen moest worden.
Dit was bij brouwerij Hürlimann in Zwitserland.
Het bier met een stamwort van 32, heeft 9 maanden nodig om totaal uitvergist te zijn.
Hierdoor is het een bier dat uniek is.
Brouwerij Hürlimann werd in 1998 overgenomen en de nieuwe eigenaar had geen behoefte aan zo'n speciaal bier.
Samichlaus kostte te veel tijd om het te brouwen, 9 maanden lageren en dan nog de distributie...... helaas het bier zou verdwijnen.

Daar de bedenker van Samichlaus met pensioen ging vond hij dit natuurlijk zeer vervelend.
Om zijn pensioen veilig te stellen ging hij op zoek naar een brouwer die dit bijzondere bier wel op de markt wilde zetten en vond hier in Oostenrijk bij brouwerij Eggenberg mensen die bekend waren met het brouwen van speciaal bier met unieke smaak eigenschappen,zoals Urbock.
En zo wordt Samichlaus nu in Oostenrijk gebrouwen.
Samichlaus met maar liefst 14% alcohol is een van de zwaarste bieren van de wereld en staat o.a. in het Guinness Book of records.
Dit bier is 100% gebrouwen, dus zonder toevoeging van extra alcohol en er is ook geen fractional freezing toegepast!!
De uitgelezen moutsoorten de bijzondere hop en fijne biergist heeft dit bier zijn bijzonderheid gegeven.
Donker van kleur vol van smaak en bijzonder van karakter.
Dit bier moet men gedronken hebben om er over te kunnen oordelen....
In ons land exclusief te koop op Samichlaus.nl, waar een 4-pack 14,95 kost!