Artikelindex

 

"Bieren van dichtbij huis."

Beschrijving geproefde bieren Waardering Gemiddelde waardering

Uitgeester Engeltje,

6 %, blond speciaalbier

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest

4

 

5

 

6

9x

7

11x

8

1x

9

 

139/21 = 6,62

Beknopte info over dit bier via:http://dnhbb.nl/dnhbb/bieren-menu-icon

IPA, 6,9 %

Huisbrouwerij HuygenMeester, Heerhugowaard

4

 

5

2x

6

4x

7

7x

8

8x

9

 

147/21 = 7,00
Huygen(brouw)meester Auke Tanja, tevens assistent-proefleider in De Boom houdt zelf een website bij waarop hij tegenwoordig ook de proefresultaten van Alkmaar bijhoudt.

IPA, 7 %

Huisbrouwerij De Reiger , Heerhugowaard

4

 

5

1x

6

5x

7

13x

8

8x

9

 

150/21 = 7,14

Nog een assistent-proefleider die thuis brouwt: Carlos Koopman, tevens lid van de vereniging van hobbybrouwers t Wort Wat te Hoofddorp.http://www.twortwat.nl/

Uitgeester Duiveltje, 8,5 %,donker speciaalbier

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, Uitgeest

4

 

5

1x

6

2x

7

12x

8

6x

9

 

149/21 = 7,10

Uitgebreidere informatie over dit bier is te vinden via de volgende link:

http://dnhbb.blogspot.nl/2012/10/uitgeester-duiveltje.html

Quadrupel, 8,5 %,

Huisbrouwerij HuygenMeester , Heerhugowaard

4

1x

5

7x

6

6x

7

1x

8

6x

9

 

130/21 = 6,19

Quadruppel, 10 %

Huisbrouwerij De Reiger , Heerhugowaard

4

1x

5

4x

6

2x

7

7x

8

4x

9

1x

140/21 = 6,67
Avondgemiddelde

855/126 = 6,79


1. Uitgeester Engeltje 6 %

(tekst van Cambrinus en de website van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij)

Initiatiefnemers achter De Noord-Hollandse Bierbrouwerij zijn Roswitha en Kees Schouten. Op 25 mei 2001 brouwden zij als amateurbrouwers voor het eerst een bier. Het bleef niet bij dat ene bier, maar er volgden er meer. Uiteindelijk wisten zij van hun passie hun werk te maken.
Begin 2012 hakten zij de knoop door om een eigen brouwerij te beginnen. Het is de bedoeling om 650 liter per keer te brouwen.
In 2012 werd een brouwketel van 650 liter aangeschaft, alsook drie lagertanks (twee van 1.250 liter en een van 1.400 liter).
Op 12 januari 2013 werd het eerste brouwsel gebrouwen in de nieuwe installatie, namelijk het Uitgeester Duiveltje.

Het eerste en tweede brouwsel van het Duiveltje zijn in het Hofbrouwerijke in het Belgische Beersel gebrouwen. Beersel ligt ten N.O. van Mechelen en ten Z.O. van Antwerpen. Het ziet er uit als een vrijstaand huis met garage en minder uitgebreid dan de eigen brouwlocatie.

Op 30 mei 2013, dus vorige week donderdag, werd de brouwerij officieel geopend door Jan van Run, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland.

Het Uitgeester Engeltje is een blond bier met een frisse afdronk van 6%.

De kruiden geven het bier een fruitig karakter en in de nasmaak een kleine verrassing van een licht zoetje. Dit fruitige karakter wordt nog eens versterkt door de karakteristieken van de hop.

Dit blonde bier is toegankelijk voor alle bierdrinkers. Het is alsof een engeltje op je tong....

2. HuygenMeester IPA 6,9 % (tekst vrij naar Wikipedia)

India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale, met een alcoholpercentage van 6 7 %.

Het is een lichte ale-soort met veel hop. IPA is ontstaan als exportbier voor Britten in India, tijdens het koloniale tijdperk. Dit bier had een hoog hopgehalte om bederf te voorkomen, vanwege de lange boottocht van Engeland naar India.
Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19de eeuw en was bestemd voor de Londense markt.

De term "pale ale" werd oorspronkelijk gebruikt om een bier aan te geven dat gebrouwen was met behulp van bleke mout. De pale ales uit het eerste deel van de 18e eeuw waren licht gehopt en verschilden nogal van de latere pale ales. Omstreeks het midden van de 18e eeuw werd pale ale meestal gebrouwen met mout die met behulp van cokesvuur werd gebrand. Dit had tot gevolg dat het effect van roken en branden minder werd, waardoor een bleker bier werd geproduceerd. Een variant van dit bier was October Beer , een bleek, goed gehopt brouwsel, dat populair was bij de landadel, die het ook wel thuis brouwde. Eenmaal gebrouwen was het de bedoeling dat het 2 jaar in de kelder zou worden bewaard.

De naam India Pale Ale werd al gebruikt in een advertentie in de Liverpool Mercury, gepubliceerd op 30 januari 1835. Waarschijnlijk werd deze bierstijl voordien aangeduid als pale ale as prepared for India, India Ale, pale India ale of pale export India Ale. Hiervoor zijn echter weinig bewijzen te vinden en in de meeste gevallen sprak men enkel van Pale Ale. In oktober 1824 was de volgende advertentie te vinden in de Caledonian Mercury newspaper: "Ale and Table Beer Brunton & Anderson kondigen respectvol aan dat ze de zaak op dezelfde manier willen voortzetten als vroeger, in de destijds gestichte brouwerij 37 North Back of Canongate, Edinburgh, vele jaren in bezit geweest van Messers Younger and Somervail. NB PALE ALE for India made to order". In het boek The Brewing Industry in England, 1700-1830 van Peter Mathias is er ook sprake van dat Barclay Perkins, een Londonse brouwer "India Ale" brouwde vanaf 1799, volgens de boekhouding.

3. IPA (huisbrouwerij De Reiger, Heerhugowaard), 7 %

Info zie voor typebeschrijving hierboven.

4. Uitgeester Duiveltje 8,5 %

Promotie en proeverij van het Uitgeester Duiveltje

Zaterdag 10 november 2012 stonden Kees en Roswitha Schouten van De Noord-Hollandse Bierbrouwerij, in Slijterij Vreeburgs hun Uitgeester Duiveltje te promoten.

Ze schrijven op hun site het volgende: Eerlijk gezegd zijn we een beetje de weg kwijt.
We weten niet meer wat voor soort bier het Uitgeester Duiveltje is. Waar moeten we het mee vergelijken?
De reacties waren unaniem: een heerlijk biertje om eens lekker voor te gaan zitten (het was duidelijk GEEN kermisbier).
Tegelijk liepen de beschrijvingen totaal uiteen. Alle soorten bier zijn wel voorbij gekomen: wit bier, bockbier, dubbel, tripel, bruin bier, trappist enz..
En ook qua smaak wisselde het: zoet, niet zoet, bitter, niet bitter, zuur, niet zuur...
Alleen zout hebben we niet gehoord.... dat zou ook wel heel bizar zijn....

Wij hier in De Boom hebben van het 2e brouwsel geproefd, dat nog in België bij het Hofbrouwerijke werd gebrouwen.

5. HuygenMeester Quadrupel, 8,5 % (tekst vrij naar Wikipedia)

Quadrupel wordt o.a. gebruikt door de Nederlandse bierbrouwerij De Koningshoeven (Bavaria, voorheen trappistenbrouwerij 'De Schaapskooi'), voor hun donkerbruine bier met een alcoholgehalte van 10 vol% dat sinds 1991 wordt gebrouwen. Quadrupel is een sterker bier dan de Tripel en kan eigenlijk geplaatst worden in de categorie gerstewijn. Westvleteren 12 is een ander voorbeeld van een quadrupel (zie oa beeradvocate.com).
Brouwerij De Prael bracht eind 2007 / begin 2008, naar hun zeggen ook een quadruppel (let op dubbele p) uit met de naam Willy met 9 vol% alcohol. Overigens gebruikt Carlos in zijn aanduiding van dit biertype ook dubbel p Quadruppel.
Andere soorten naar deze indeling zijn; Enkel, Dubbel, Tripel.
Het oervoorbeeld van een quadrupel is die van La Trappe, maar meer recent kennen we ook de OngelovigeThomas van Jopen, de Straffe Hendrik Quadrupel van de Halve Maan in Brugge, terwijl de Westvleteren 12 en de St. Bernardus Abt 12 ook als een quadrupel worden gezien, evenals de Rochefort 8 en 10, Gulden Draak, etc. Beeradvocate komt zelfs tot 218 soorten, inclusief varianten.

Letterlijk gezien betekent quadrupel viervoudig, dus in ons geval dat de hoeveelheid opgeloste stoffen in het brouwwater een viervoud zijn van dat bij een enkel . In de praktijk is dat niet altijd zo.

6. Reiger Quadruppel, 10 %

Zie voor typebeschrijving bij bier no. 5.

De proefervaringen bij de laatste 2 bieren liepen het meest uiteen. Huygenmeester van 4 t/m 8 en De Reiger van 4 t/m 9.