Artikelindex

Thema: onder- en bovenkant biersegment en gelegenheidsbieren.

Beschrijving geproefde bieren waardering gemiddelde waardering

Schlossbrauerei Kaltenberg,

König Ludwig Weissbier hell, 5,5 %.

4

 

5

1x

6

4x

7

9x

8

2x

9

 

108/16 = 6,75

Lindenbrauerei te Unna Grafenwalder Weissbier (Lidl) 5,5 %.

4

 

5

5x

6

6x

7

5x

8

 

9

 

96/16 = 6,00

Brouwerij Rodenburg, Rha,

Abdicatiebier 6 %.

4

 

5

1x

6

4x

7

9x

8

2x

9

1x

109/16 = 6,81

Bavaria, Lieshout:

Schultenbräu Lentebock, 6,5 %

4

4x

5

8x

6

3x

7

 

8

1x

9

 

82/16 = 5,13

Gulpener Brouwerij, Gulpen:

Gulpener Lentebock, 6,5 %

4

 

5

 

6

1x

7

10x

8

5x

9

 

117/16 = 7,31

Gulpener Brouwerij, Gulpen/ Grolsch, Enschede:

Gulpener Gladiator, 10 %.

4

1x

5

 

6

4x

7

10x

8

1x

9

 

106/16 = 6,63

avondgemiddelde: 618/96 = 6,44

 


Het ging erom of uit de score op te maken viel of bij beide biersoorten een verschil merkbaar was tussen bieren uit de onderkant en die uit de bovenkant van het biersegment . Vooral bij de bieren 4 en 5 viel dat duidelijk op; bij de eerste twee bieren is er ook wel verschil, maar dat bleek kleiner.

1. König Ludwig Weissbier

Schlossbrauerei Kaltenberg in Beieren. Eigendom van Luitpold Rupprecht Heinrich Prinz von Bayern, achterkleinzoon van de laatste koning van Beieren, Ludwig III. Al in 1260 stichtte het huis Wittelsbach de eerste brouwerij, niet veel later bouwde hertog Schloss Kaltenberg. Men neemt aan dat sindsdien op die plek bier wordt gebrouwen. Na een lange, afwisselende geschiedenis kwam het pas in 1955 weer in het bezit van het geslacht Wittelsbach, die voorheen door het Beierse Reinheitsgebot en het meer dan 200 jaar durende Wei bier-monopolie de Beierse brouwkunst vorm gegeven hadden. Sindsdien siert het oude Beierse koningswapen de kroonkurken van de flessen. De Beierse staatsbrouwerij Weihenstephan, van oorsprong een kloosterbrouwerij (gesticht in 1040) in Freising gebruikt het hierop enigszins gelijkende Beierse Staatswapen van 1923.

De König Ludwig GmbH & Co. KG Schlossbrauerei Kaltenberg (korter: Schlossbrauerei Kaltenberg). ligt in de gelijknamige plaats, die deel uitmaakt van de gemeente Geltendorf, in Hoog-Beieren, ten z.w. van M nchen.

De bieren 1 en 2 horen tot dezelfde categorie (Weissbier), de bieren 5 en 6 behoren beide tot de categorie Lentebock.

2. Grafenwalder Weissbier

Weizenbier of Weiszbier is een tarwebier van Zuid-Duitse of Beierse oorsprong. Dit tarwebier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55%tarwemout als grondstof. De gebruikte gisten produceren veel esters, verantwoordelijk voor de fruitige, kruidige smaken, vergelijkbaar met banaan en kruidnagel. Een ester is een organischeverbinding die ontstaat door reactie van een zuur met een alcohol of sacharide en vormt een klasse van organische verbindingen.

Wat naam betreft zou je vermoeden dat het van oorsprong Belgische witbier en het Duitse Weizenbier ongeveer hetzelfde zijn. Daar zit een kern van waarheid in, maar toch is er een duidelijk verschil. In Weizenbier wordt minder hop gebruikt waardoor de smaak minder bitter is. Bovendien worden er ook geen kruiden aan toegevoegd. Een ander belangrijk verschil is dat detarwe in witbier niet gemout is.

Er bestaan vier verschillende soorten Weizenbier:

  • Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd. Bijvoorbeeld Paulaner Hefe-Weissbier,Franziskaner Hefe-Weissbier, Hacker-Pschorr Hefe-Weissbier , Weihenstephaner en Hoepfner
  • Dunkelweizen: donker, ongefilterd.
  • Kristallweizen: blond, gefilterd.
  • Weizenbock: extra sterk (rond de 8 procent). Bijvoorbeeld Schneider Hopfen-Weisse (blond) en Schneider Aventinus (donker).

Weizenbier, in het bijzonder de Hefeweizenvariant, is een populair biertype dat thans in heel Duitsland wordt gebrouwen. Ook in Nederland, Oostenrijk, Tsjechi , de Scandinavische landen en Noord-Amerika zijn er diverse brouwerijen die Weizenbier produceren.

Volgens liefhebbers op het internet smaakt de Grafenwalder (hier verkrijgbaar bij Lidl) niet veel minder dan de andere, gangbare Weissbier merken. Op een 1-10 schaal zou het ongeveer op een 6 uitkomen.

Het bier wordt wordt gebrouwen in Duitsland, o.a. in de Lindenbrauerei te Unna in Noordrijn-Westfalen. Maar ook wordt genoemd het Frankfurter Brauhaus in Frankfurt an der Oder in Oost-Duitsland, De eerste wordt het meest genoemd. Het bier wordt gebrouwen volgens hetReinheitsgebot. Grafenwalder heeft vier producten, namelijk Grafenwalder Pilsner, Grafenwalder Special, Grafenwalder Hefe-Weissbier and Grafenwalder Strong.

3. Abdicatiebier

Het is duidelijk dat het 3e bier een gelegenheidsbier is, en als je Willem Alexander als een Gladiator beschouwt zou dat ook voor het 6e bier kunnen gelden.

Idee: Alain Schepers, Gebrouwen bij Rodenburg (Rha). Distributie: Marco Philipsen (MITRA).

Bierkenner en liefhebber Alain Schepers uit Lochem, al jaren als een van de organisatoren betrokken bij de Nationale Bokbierdag in Zutphen, kwam op het idee om voor de bijzondere en zeldzame gelegenheid van de Abdicatie een speciaalbier te maken.
Samen met Steve Gammage van Brouwerij Rodenburg was hij er al snel over uit waar het bier aan zou moeten voldoen. Maar toen het eerste brouwsel op kleur, geur en smaak werd gekeurd en de lippen beroerde werd al snel duidelijk: dit is een vorstelijk bier met een koninklijke smaak. Oranje getint, vanzelfsprekend, en doordat het ongefilterd is, met een lichte nevel. Een zeer toegankelijk bier ook, met een alcoholpercentage van 6%.

 

Belangrijk voor degenen die de stap gaan nemen van pils naar het bewuster genieten van wat je tot je neemt. Het bier is fris en subtiel; de smaak van sinaasappels komt hierbij tot uiting. Ook die link is dus prima geslaagd. Tot zo ver alles goed, maar dan komt de vraag hoe dit product te vermarkten?
Op een steenworpafstand, van een berg* is het makkelijk om verder te gooien (Doesburg), bevindt zich het hoofdkantoor van MITRA. Marco Philipsen van dit bedrijf zag de vermarkting in Nederland al helemaal zitten. Dit bleek niet onterecht want de belangstelling was groot. Veel aandacht in de media en burgemeester Aalderink van de gemeente Bronckhorst constateerde tevreden: "Het platteland leeft! Groei van ondernemingen zorgt voor investeringen en komt ten goede aan de leefbaarheid."

*de buurtschap Rha kent een lichte verhoging ten opzichte van het landschap rondom. Men woont dan ook op Rha of zoals de echte autochtonen zeggen: op Rhaobarg.

 

4. Schultenbräu Lentebock, 6,5 %

Schultenbr u Lentebock is een bekend lentebock merk uit de lagere prijsklasse. Schultenbrau is verkrijgbaar in de Aldi-supermarkten. Er is inmiddels ook een Schultenbr u Witbier, Herfstbock, Rosebier, Abdijbier Blond en Zwaar bier. Volgens een onderzoek van Test-Aankoop uit 2011 heeft Schultenbr u de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Sommige bieren van Schultenbr u worden in blik zowel als op fles afgevuld. De inhoud van een blik is 33 of 50 cl, de inhoud van een fles 30 cl. Het bier wordt, voor de Nederlandse markt van Aldi, in Lieshout, bij Bavaria gebrouwen. Het werd gebrouwen in Duitsland bij Feldschl chen A.G. te Braunschweig in Nedersaksen en in de Belgische brouwerij Martens te Bocholt. In deze brouwerijwerd ook het Aldi-bier Karlsquell gebrouwen.

5. Gulpener Lentebock, 6,5 %

De Gulpener bierbrouwerij timmert momenteel aan de weg met zijn biologische lijn, die momenteel uit 3 bieren bestaat: Ur-Pilsener, Ur-Weizen en Ur-Amber.

Gulpener LenteBock hoort niet tot die categorie, het is een Nederlands ondergistend bier van het type lentebok.

LenteBock wordt gebrouwen in Gulpen door de Gulpener Bierbrouwerij. Het bier werd gepresenteerd op 19 april 1993 onder de naam Gulpener Meibock. In 1997 werd de naam gewijzigd in Gulpener Lentebock. Het is een amberkleurig helder bier met een alcoholpercentagevan 6,5%.

Rijke volle mondbeleving met frisse tonen van voorjaarsbloemen en een lichtzoete moutbeleving. De afdronk is relatief lang met een subtiel edele hopbeleving.

In Reijmerstok groeien twee soorten hop: Mercur en Hallertauer Traditione. De Mercur is een typische bitterhop die onder andere wordt verwerkt in de Gulpener pilsener. De Hallertauer Traditione is een 100% biologische aromahop die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de biologische bieren.

Gerst, tarwe, rogge en spelt vormen de basis voor mout. Deze granen worden ontkiemd, gedroogd en geroosterd tot mout. Als smaakmaker bepaalt mout het basiskarakter en de kleur van bier.

We zijn er trots op dat de bij ons aangesloten Limburgse graanboeren zich verenigd hebben inTriligan. Een uniek initiatief. Een prachtige co peratie die zich richt op duurzaam ondernemen.

De hoofdcomponent van bier is water. Gulpener heeft haar eigen waterbronnen bij de brouwerij. Dit door mergel (krijtsteen) gezuiverde water draagt net zo goed haar steentje bij aan de smaak van het bier als de andere ingredi nten. Het water dat na productie overblijft wordt gereinigd door onze bioreactor en opnieuw ingezet.

6. Gulpener Gladiator, 10 %

Strong Pale Lager/Imperial Pils

Een bier van lage gisting, volgens Wikipedia gebrouwen bij Grolsch. Op de officiële website van Gulpener is het niet te vinden.

Het is, evenals Het Kanon (11,3%), een blond, zwaar bier van lage gisting. Het is iets minder sterk: 10%.

Op het internet lezen we een nogal kritische noot:

de moutigheid en de bitterheid drukt de rest van de smaken totaal weg op een zoetje na.
Dit bier drink je niet om te genieten maar om dronken te worden, het is zeker geen gerstenwijn. Wel het zelfde alcoholgehalte maar in een gerstenwijn zit een kompleet smakenpalet en het zit in een flesje van 33 cl, dus geen halve liter.Waarom ze dit bier brouwen? Vraag het Gulpener. Ik denk dat ze mee willen doen met dit marktsegment, er zijn drinkers die dit soort type bier kopen en geld is geld.

Op de site zelf van Gulpener vind je van dit bier niets terug na even googelen blijkt dat het gebrouwen wordt in de Grolsch brouwerij en dat er op een vreemde manier de naam Gulpener Gladiator op gekomen is. Zonde van de naam Gulpener. (bron: http://pilsje.wordpress.com).

Dit bier wordt soms wel ingedeeld in een twijfelachtige categorie: tramp juice , in het Nederlands zou je het zwerversbier kunnen noemen. Lege blikjes zijn nogal eens langs de weg aan te treffen. Bij onze proeverij had het een gemiddelde score.