Artikelindex

6 maart 2013 thema: uiteenlopende smaken

Beschrijving geproefde bieren waardering gemiddelde waardering

1. Shingle Bay Golden Ale, 5,2 %

Quercus Brewery, Kingsbridge (UK)

3

 

4

 

5

3x

6

9x

7

8x

8

 

125/20

= 6,25

2. t Mag Pils, 5,5 %

Brand, Wijlre

3

1x

4

2x

5

4x

6

6x

7

6x

8

1x

117/20

= 5,85

3. Rodenbach Vlaams Roodbruin, 5,2 %
Rodenbach, Roeselare (B) -

Palm Brouwerij, Steenhuffel (B)

3

 

4

2x

5

2x

6

8x

7

4x

8

4x

126/20

= 6,30

4. Intens, 6 %,

Brouwerij De Liefde, Geldrop

De 3 Horne, Kaatsheuvel

3

 

4

 

5

1x

6

4x

7

14x

8

 

127/19

= 6,68

5. Intense Liefde, 6 %,

Brouwerij De Liefde, Geldrop

Br. Anders, Halen (B)

3

 

4

 

5

2x

6

7x

7

8x

8

2x

124/19

= 6,53

6. Petrus Gouden Tripel, 7,5 %

Br. Bavik, Harelbeke

3

 

4

1x

5

2x

6

7x

7

5x

8

4x

123/19

= 6,47

avondgemiddelde 742/117 = 6,34

 


 Quercus Brouwerij in Kingsbridge, Devon. Devon is een graafschap in zuidwest Engeland, en ligt pal voor Cornwall. Quercus is het Latijnse woord voor eik. De eik wordt gewaardeerd om zijn kracht, duurzaam-heid, kwaliteit, betrouwbaarheid en veelzijdigheid. In deze brouwerij wordt er aan gewerkt om deze genoemde zaken in alles wat men doet na te streven en in praktijk te brengen.

Dit bier werd verkozen tot het beste bier in Devon door de CAMRA in 2012. Het hele jaar door verkrijgbaar op fust en fles en polypin (?). Het is een licht, makkelijk doordrinkbaar bier met een fruitig citrusaroma en dito smaak, met een subtiel, fris mondgevoel dat je gehemelte verwent. Milde hoofdsmaak met een frisse, levendige afdronk. Quercus Devon Ales is sinds 2007 actief in de prachtige South Hams (een district in Devon) en is kort geleden eigendom geworden van twee plaatselijke inwoners, John Tiner en Mike George. John en Mike willen het beginsel verder in praktijk brengen dat Pete (voormalig eigenaar en brouwer) bij de oprichting van Quercus zo formuleerde: het produceren van fantasierijke en kwaliteitsvolle bieren die je zintuigen uitdagen en je er toe inspireren nog meer aan het bier te denken dat je drinkt en het dan ook daadwerkelijk te drinken.

De ervaring van een aantal proevers was dat naarmate je het bier bij de aandronk wat langer in de mond hield, het bitter behoorlijk kwam opzetten.

Gebrouwen bij Brand. Hobbybrouwer Marc Vriens uit Tilburg mag zich de allereerste trotse winnaar noemen van de hobbypilsbrouwwedstrijd. Brand bier en bierconsumentenvereniging PINT organiseerden deze wedstrijd om hobbybrouwers uit te dagen een pilsener te brouwen. Juryleden waren o.a. Frans Ruiter en Fiona de Lange. Juryvoorzitter en brouwerijdirecteur Peter van Besouw: Het pilsener van Marc is heel goed in balans. Het is lekker hoppig en het heeft een fijnbloemige neus. Het was erg moeilijk om een eerste plaats te kiezen maar uiteindelijk hebben we gekozen voor het meest uitdagende bier. Deze was meer gehopt waarbij Marc vertelde gebruikgemaakt te hebben van drie verschillende soorten hop. We vinden via de volgende link op YouTube een kort filmpje over de hobbybrouwer: http://www.youtube.com/watch?v=dcPLJmhT6ws

t MAG Pilsener
De naam van de pils: t MAG Pilsener, zoals Marc m heeft genoemd, werd afgelopen najaar eenmalig in de Brandbierbouwerij gebrouwen. Circa 116.000 flesjes zijn afgevuld en voorzien van een speciaal etiket en zijn exclusief bij de slijterijen van Mitra en de supermarkten van Jan Linders te koop.

"In totaal worden er 5.000 kratjes gebrouwen, omgerekend ongeveer 35.000 liter. Een gigantische oplage, maar de hoeveelheid heeft te maken met het soort filter dat Brand gebruikt. Verder heeft de brouwerij een prachtig etiket ontworpen. Daar ben ik heel blij mee," zegt de glunderde Vriens. De finale van de hobbypilsbrouwwedstrijd vond plaats in Wijlre op de Brand bierbrouwerij. De 65 deelnemende hobbybrouwers met familie en vrienden waren hierbij aanwezig. Maarten Bruin uit Wijchen won de tweede prijs.

Bij onze proeverij vond een aantal proevers dat dit bier een wat rubberachtig aroma had.

Rodenbach is een roodbruin Oud bruin bier met een alcoholpercentage van 5,2% en een unieke smaak. Het bestaat uit 3/4 jong en 1/4 oud bier dat 2 jaar op eik gerijpt is. Het is een bier van gemengde gisting. Er wordt gebruik gemaakt van bovengist en melkzuurbacteri n en tijdens de rijping zijn wilde gisten die zich in de houten vaten bevinden actief.

Rodenbach produceert een roodkleurig bier van gemengde gisting; het aanvankelijk bovengistende bier rijpt in grote eikenhouten vaten ('foeders') en krijgt daar door gewenste infectie met de melkzuurbacterie een licht zurige smaak. In totaal bevinden zich in de brouwerij 294 eiken vaten, de oudste zijn meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert tussen 12000 en 65000 liter. Het bier wordt tot het type Oud bruin gerekend. Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter werelden een categorie apart Rodenbach gebruikt Belgische hop.

De gewone Rodenbach bevat 5,2% alcohol. Het bestaat uit 1/4 deel oud bier dat 2 jaar op eik gerijpt heeft en 3/4 deel jong bier. Het bier heeft verder een intens, fruitig en karamelachtig aroma en een intense zoet-zure, fruitige, volmondige smaak. Het werkt verfrissend en dorstlessend. De ideale schenktemperatuur als dorstlesser bedraagt 4 C en als degustatiebier 8 12 C. Brouwerij Rodenbach (Roeselare, B.) maakt sinds 1998 deel uit van de Palm Brouwerijen, waarvan de hoofdvestiging in Steenhuffel is.

Brouwerij De Liefde, Geldrop, brouwster Antoinette van der Schriek. Antoinette begon het brouwersvak met de kant-en-klare blikken. Ze brouwde hiermee vijf of zes brouwsels.

Met de vakliteratuur van Jan van Schaik probeerde Antoinette de theorie onder de knie te krijgen.
Met een vriendengroep bezocht ze een paar keer per jaar verschillende brouwerijen. Het biervirus liet haar niet los. In 2008 raakte ze op internet verzeild op hobbybrouwfora. Ze wist haar thuisbrouwinstallatie op te schalen van 10 naar 25 liter. Het brouwen in de keuken was wel wat behelpen, maar met wat kunstgrepen kan er in de keuken een goed bier worden gebrouwen. Antoinette noemde haar "brouwerij" Keukenbrouwerij De Kleine Schriek.
Als slogan voor de uiteindelijke naam van de brouwerij, Brouwerij Liefde, koos ze voor "Je vergeet nooit je eerste liefde".

Ze heeft een proefbrouwinstallatie van 25 liter, maar dat is prive eigendom. Dit betekent dat er eerst een proefbrouwsel in een oplage van 25 liter wordt gebrouwen dat vervolgens een officieel bier van brouwerij Liefde wordt. Dan wordt er een brouwinstallatie en -ruimte gehuurd van een brouwerij en wordt er 500 a 1000 liter gebrouwen.

Intens is het hoppige blonde bier van 6%. Voor de echte Saaz hop liefhebbers! Dit superzachte hoppig bier staat bol van deze nobele hop. De hop der hoppen! Doordat er extra Saaz hop is toegevoegd vlak na het koken en ook nog eens tijdens het navergisten (dryhopping) houdt de hoppige smaak maximaal lang aan. Omdat Intens ook nog zo zalig zacht is, zal je al snel de volgende slok willen nemen dus je bent gewaarschuwd!
Hij is op voordat je het weet .

Gebrouwen bij de 3 Horne in Kaatsheuvel.

Antionette heeft met dit bier een combinatie gemaakt van haar twee eerste bieren: Teder en Intens , omdat die nogal op elkaar leken.

Een heerlijke zomers bier van 6% met een droge afdronk, waarbij de zachte bitterheid intens lang in de mond blijft hangen.Je proeft de Saaz hop en een kleine fruitigheid van de gebruikte gist, die het licht bittere mooi aanvult. Aangezien er tarwemout gebruikt is, proef je ook de zomerse frisheid van een witbier. Een heerlijke zomers bier voor op het terras, dat ook best binnen gedronken mag worden.
Verkrijgbaar in 33cl fles. Gebrouwen bij brouwerij Anders, 31 mei 2012 werd er voor het eerst gebruik gemaakt van de brouwfaciliteiten van Brouwerij Anders in het Belgische Halen. De Intens werd toen gebrouwen. Technische gegevens: EBU 20. Ingrediënten: Pilsmout, tarwemout, munichmout, Hallertauer perle bitterhop en Saaz aromahop, korrelgist. Een filmpje van ong. een jaar oud vind je op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=ix2LKPvrzGM

Brouwerij Bavik, Harelbeke (B). Een tripel van 7,5 %

Op www.globalbeer.com lezen we het volgende:

dit bier is gebrouwen in de triple stijl, wat oorspronkelijk betekent, dat de brouwer drie keer de normale hoeveelheid mout heeft gebruikt om dit hoger in alcohol zijnde bier te brouwen. Blond van kleur, zoals het bij een tripel hoort biedt dit milde en soepele bier een bloem- en hopachtige smaak met een zacht alcoholische toets. De balans tussen hopbitterheid en zoetheid van de mout is perfect en geeft een soepel mondgevoel. De roomachtige schuimkraag neemt onophoudelijke de stroom belletjes op die uit de diep goudgekleurde body van het bier omhoog komen. Zoals met vele Belgische bieren (denk aan de vorige proefavond) is hier de naam van een abdij of heilige gebruikt. De mensen vereerden de heiligen met een goed bier. In feite brouwden abdijen bier voor de omringende dorpen en vernoemden ze hun bier naar de patroonheilige van hun kerk. Tripels werden meestal bestemd voor abten en bisschoppen. Zij wisten wat goed was en hielden het beste voor zichzelf. Nu niet meer, tripels zijn nu beschikbaar voor een ieder die gaat voor het beste.

Het bier kan dienen als aperitief voor elke maaltijd (vis vlees of vegetarisch), of als dessert. Ook aanbevolen bij het gourmetten, waarvan de smaak door dit mooie, rijkgouden bier nog eens wordt benadrukt.

Petrus Triple is het paradepaard van Bavik, een blond bier van 7,5% vol. alc. met hergisting in de fles. Een resultaat van vakmanschap in het brouwen van bier.

De dorstigen laven is een werk van barmhartigheid, vandaar dat Petrus Gouden Tripel ook beschikbaar is in een fles van 75 cl met bijhorend Petrus glas.