Artikelindex

Monk's Stout, 5,2 %, Eigenlijk geen abdijbier, maar de benaming wijst wel enigszins in die richting. Het bier is afkomstig van Brasserie DuPont. We hebben van deze brouwerij al eens de biologische Moinette en het Bière de Miel geproefd. De Saison DuPont, het meest bekende bier van deze brouwerij, in 2005 uitgeroepen tot het beste bier van de wereld. Gebrouwen sinds: 1950, daarna wegens gebrek aan belangstelling uit productie genomen. Nu DuPont extra gistcapaciteit heeft gekregen kreeg men de mogelijkheid (luxe) om nieuwe brouwsels te maken maar ook om oude specialiteiten opnieuw leven in te blazen. In de jaren vijftig werd dit bier dus reeds gebrouwen door de grootvader van de huidige brouwer Olivier Dedeycker, die in 2010 een nieuwe versie op de markt brengt. Er is gerst- en tarwemout gebruikt. Op de site van belgianexperts.com staat over de smaak van dit bier het volgende: mooi, gebrand, zacht op het gehemelte en wat minder bitter dan de meeste Ierse of Amerikaanse stouts. Het schuim doet denken aan de room die je wel eens op een espresso ziet en het heeft iets fruitigs, wat is toe te schrijven aan het karakter van de Belgische gist. Deze zorgt ook voor evenwicht met de subtiele bitterheid van de gebrande mout. De traditionele Ierse stouts zijn vaak erg droog met weinig body, terwijl veel Amerikaanse brouwerijen stouts maken die zo massief en intens van smaak zijn, dat het lijkt of ze vergeten waren een bier te brouwen. De Monk s stout is niet hoog in percentage, maar rijk van karakter en heeft voldoende body. Hij is niet echt zoet, maar niet zo droog als zijn Ierse tegenhangers. Op de Franstalige website van DuPont wordt het bier wel genoemd, op de Nederlandstalige niet.

2 Ename Blond, 6,5 %, Gebrouwen sinds: 1997

Ename is een deelgemeente van Oudenaarde, waar men nog de ruïnes van de abdij kan bezoeken. Dit was eerst een burcht die gebouwd werd in 843 langs de Schelde, de toenmalige natuurlijke grens tussen Vlaanderen en het Duitse keizerrijk (om de Fransen en de graaf van Vlaanderen buiten te houden). De burcht werd meer dan eens verwoest. In 1063 vestigden zich Benedictijner monniken in de burcht, die hem ombouwden tot abdij, die de naam kreeg Sint Salvador abdij. Daar ging men toen ook bierbrouwen, waarbij o.a. werd verwezen naar de hopvelden van Oudenaarde. De abdij werd tijdens de beeldenstorm platgebrand en weer later door de Franse revolutionairen in beslag genomen (niet herbouwd). Op het terrein van de ruïne staat nu een museum, waarvan brouwerij Ename lekensponsor is. De brouwerij betaalt aan het museum de royalty's voor o.a. het gebruik van de naam en de afbeelding. Met de paters verdween ook het bier, maar in 1990 nam brouwerij Roman de draad weer op en men begon met een dubbel en een tripel, later aangevuld met een Blond (1997) en een Cuvée974 (2002)

3 Tongerlo Bruin, 6,5 %, Opmerkingen: Oorspronkelijk gebrouwen door de Norbertijner monniken van de Tongerlo abdij, met wier goedvinden het bier nu commercieel wordt geproduceerd door Haacht.

De abdij is gesticht in 1130. In 1796 hebben de Franse revolutionairen de monniken verdreven. In 1838 werd de orde heropgericht en in 1840 keerde men weer terug naar Tongerlo. De abdij is nog steeds te bezoeken en trekt ook veel bezoek. Inkomsten uit o.a. een boekhandel, een bakkerij en het abdijbier, dat in licentie bij Haacht wordt gebrouwen.

Het favoriete bier van onze voormalige assistent-proefleider Albin.

4 Leffe Royale, 7,5 % Gebrouwen sinds 2012. De abdij van Leffe werd in 1152 gesticht door de Norbertijnen van Floreffe. In 1240 verwierven de monniken de brouwerij van Saint-M dart, aan de overkant van de Maas, en brachten haar over naar de abdij zelf. In 1466 verloor de abdij het eigendomsrecht op de brouwerij, de brouwerij werd verpacht waarbij de abt nog wel de hoofdverantwoordelijke bleef totdat de abdij op last van de Franse Republiek opgeheven werd in 1796. Delen van de abdij werden verkocht en de brouwerij kwam in handen van Joseph Georges en Alexandre Fissiaux. Vanaf 1813 veranderde de abdij veelvuldig van eigenaar. Het brouwen ging nog door tot 1809. In 1952 kwamen de toenmalig abt van de heropgerichte noodlijdende abdij, Cyriel Nys, brouwerij Lootvoet uit Overijse tot een overeenkomst om abdijbier met de naam Leffe te gaan brouwen in de brouwerij van Lootvoet.

In 1954 al werd Brouwerij Artois hoofdaandeelhouder van Lootvoet. De productie werd in 1977 overgeheveld naar Brouwerij Grade in Mont-Saint-Guibert, tot de sluiting in 1996. De Leffe Tripel werd bij wijze van uitzondering tussen 1977 en 1996 geproduceerd bij Brasserie du Bocq in Purnode en daarna in de Brouwerij van Hoegaarden.

5 Corsendonk Summum Goudblond,7,8 % De naam Corsendonk verwijst naar de priorij van Corsendonk, een voormalig Augustijner klooster te Oud-Turnhout. De priorij bestond van 1398 tot 1784. Toen sloot keizer Franz Joseph II de abdij, waarna de eigendommen en bezittingen in 1789 door de Franse revolutionairen verbeurd werden verklaard.

In de 19e eeuw werd er door brouwerij Keersmaekers Patersbier gemaakt. In 1982 werd op vraag en met de steun van de Oud-Turnhoutse VVV gestart met de productie van Corsendonk-bier. Sindsdien kennen de bieren ook internationaal groot succes.

De Corsendonk Agnus is ook blond, met een percentage van 7,5 % en wijkt dus iets af.

Er is ook een Corsendonk 11.11.11 tripel gemaakt van 7,5 %

6 Corsendonk Summum Roodbruin8,1 % De Pater is ook een roodbruin dubbel bier van Corsendonk, met een percentage van 7,5 % .