Artikelindex

1 Schans Blond, 5,8 %

Op de website lezen we dat dit bier een allemansvriend is, soepel en vriendelijk gehopt

2 Schans Brown, 7,5 % 
Op het flesje staat 6%. Het bier is sterker, alcoholischer dan de bedoeling was. Het is gebrouwen volgens de high gravity methode. High Gravity Brewing betekent een wort brouwen met een hogere dichtheid (Platograden) dan gewoonlijk voor hetzelfde type bier. Naderhand kan het verdund worden met water. Veel brouwerijen maken zo hun bieren (ook pilseners). Voorbeelden van (Very)HGB bieren zonder verdunning zijn Triple Abdijbier, Belgisch Amberbruin en Barley wine, Bavaria 8.6 en Amstel Strong. (bron: www.mtg-oss.nl/)

3 Heilooër Blond, 7% Te vinden op de volgende website: http://www.heyloobier.nl/. Hiervan wordt 500 liter per maand gebrouwen, verdeeld over vaten en flesjes. De oorspronkelijke versie was kruidiger, het recept is aangepast op minder kruiden.

4 Van Vollenhoven Extra Stout 7%

Gebrouwen i.o.v. de stichting De Gekroonde Valk . Hier wordt jaarlijks 14 hl van gebrouwen, de originele info in het recept was zeer summier, Guus Roijen heeft, volledig rekening houdend met de bierstijl, in het recept de nodige aanvullingen/aanpassingen gepleegd en per jaar worden steeds nog subtiele aanpassingen gedaan. Interessante info over de historie van de brouwerij De Gekroonde Valk , waar oorspronkelijk de Van Vollenhoven s Stout werd gebrouwen vind je via deze link:http://www.onsamsterdam.nl/tijdschrift/jaargang-2009/112-nummer-10-oktober-2009?start=2, daar lees je ook hoe de stichting aan het recept is gekomen.

5 Schans bock.  Hier is voor meer dan de helft M nich mout gebruikt. Bij het hoppen is gebruik gemaakt van Cascade hop. Het bier wijkt hierdoor af van de originele stijl.

6 Imperial Oorspronkelijk op de markt gezet als een Van Vollenhoven Stout, t.g.v. het 1e lustrum van dit bier (gerekend vanaf de start bij De Schans ); later omgedoopt tot Schans Imperial.

7 De befaamde kopstout . Culinair journalist Felix Wilbrink schreef hierover een lovend artikel in de Telegraaf van 13 nov. 2010.

Voor de moutwijn zijn dezelfde ingrediënten gebruikt als voor de stout, uitgezonderd de hop. Het viel op dat het eerste slokje stout bij de meesten redelijk tot goed smaakte, terwijl de tweede slok (na een nipje moutwijn) een bijzondere smaaksensatie te weeg bracht. Verder viel op dat bij no. 6 en 7 de beoordelingen het meest uiteenliepen. Eigenlijk begon dat al bij 4.