Artikelindex

1 Halve Zool bier een bier van hoge gisting met nagisting op fles. Door gebruik te maken van de pils- en karamelmout, afgerond met geurige hop is een amberkleurig bier ontstaan.

Vroeger had je in de regio een spoorlijn die in de periode 1886-1890 werd aangelegd tussen Lage Zwaluwe en s-Hertogenbosch die in de volksmond al gauw de bijnaam t Halve Zolenlijntje kreeg. Er bestaat ook nog een wandeltocht van 12 km, de Halve Zolenroute, van Den Bosch naar Drunen (ligt naast Waalwijk & Kaatsheuvel).

website De 3 Horne: http://de3horne.nl/, waar je ook een YouTube filmpje vindt over Sjef Groothuis en zijn (brouw)hobby.

2 Brabants Walletje is gebrouwen met jeneverbes, geplukt in de natuurgebieden van West-Brabant. Mout: pils- & caramelmout. Diverse, niet nader benoemde hopsoorten. De opbrengst (of in elk geval een deel daarvan) is bestemd voor Natuurmonumenten, t.b.v. het beheer van natuurgebieden in West-Brabant.


3 Carlsberg Er wordt op de eigen website een percentage van 7,2 % aangegeven. Website info: een echte Carlsberg klassieker. Gelanceerd in 1959, sterk als een olifant, zowel in smaak als in alcohol. Kleur: goud-amber, schuim: wit. Een overvloedig gebruik van mout geeft dit bier een rijk karakter als van wijn. De grote hopgift in dit bier geeft het een mannelijke bitterheid. Het etiket geeft als ingredi nten aan: water, mout en hopextract. Hierbij worden geur- en smaakstoffen (ook bitter) met behulp van organische oplosmiddelen uit de hop gehaald. Die oplosmiddelen worden er later weer uitgehaald, waarna een vloeibare hopoplossing overblijft, het extract (ook wel essence genoemd. De olifanten op het bieretiket zijn ge nspireerd door de levensgrote olifantenstandbeelden aan weerszijden van de hoofdingang van de Carlsberg brouwerij in Kopenhagen. De olifantenpoort is een bekend landschapskenmerk geworden en bereidt de bezoekers van de brouwerij een groots welkom.

4 Ezelenbok 2008 (tht 21-08-2009). Dit bier is 18 maanden voor de tht-datum gebotteld.Gebruikte moutsoorten: M nchener mout, kristalmout, pilsmout & chocolademout.Hopsoorten: Hallerthau-Hersbr cker. Bovengistend. Gebotteld 12 maanden voor de tht-datum.

5 Ezelenbok 2012, verkozen tot lekkerste bockbier in de categorie bokbieren van 7,1 % en hoger. Gebruikte moutsoorten: M nchener mout, caramelmout, pilsmout en chocolademout. Hopsoorten gelijk aan 2008. Zoals bekend worden de SNAB-bieren gebrouwen en gebotteld in de proefbrouwerij in Hijfte/Lochristi, website: http://www.snab.nl/Proefbrouwerij:http://www.proefbrouwerij.com/index.aspx

6  Met De Schans hebben we de vorige keer uitgebreid kennis gemaakt. We hebben toen de Helles Bock geproefd van 6,5 %. De Helles Doppelbock is zwaarder, bovendien zijn we met dit bier de tht-datum al iets meer dan 7 maanden gepasseerd (1-4-2012), hetgeen getuige de score bepaald geen verkeerde invloed op de smaak heeft gehad! website: www.schansbier.nl