Artikelindex


Ondertussen zorgt Kees dat de maischketel gevuld wordt met water dat op temperatuur is. Daarna : storten maar en het maischen kan beginnen.
We hebben hier wel met professionals te maken, want er wordt zelfs een temperatuurstaat via de computer bijgehouden. Er is tijd voor koffie en we krijgen uitleg waar al die apparatuur voor dient. Rinus en Kees zijn maar wat blij met een man als Herman in het brouwersteam, een echte machinist, met een neusje voor apparatuur die hier en daar te halen valt.
Zo'n twee jaar geleden de eerste stappen op het brouwerspad gezet en al rap van klein naar groot gegroeid. Inmiddels is de capaciteit al opgelopen naar 100 liter per brouwsel. Er zijn al plannen om 500 liter te brouwen. Ook zijn er plannen om een afgedankte brouwerij uit Bamberg te kopen.
Met zulke hoeveelheden zit je al gauw met een flessen-probleem zodat er besloten is om af te vullen in ingekochte 75 cl. flessen; zo ben je ook van een spoelprobleem af.
Het maischschema is afgerond en er kan worden gefilterd; slangen worden aangekoppeld en de maisch wordt in de filterkuip gepompt. Het spoelen kan beginnen.
Omdat de filterkuip een wat grof rooster heeft, laat Kees de wort door een kaasdoek lopen. Daarna wordt het wort gekookt om tenslotte in een heuse werveltank te worden gepompt waarna het via de platenkoeler in de gistvaten terechtkomt. Er is weer een heerlijk Dampegheestbier geboren(gebrouwen).
Als het 12.00 uur is en de wort bijna kookt vertrekken Luuk en Auke weer naar huis met een Dampegheestbock onder de arm. Die zal smaken, kijk maar bij de smaakomschrijving Nederlandse bieren.
Brouwers van de Dampegheest, bedankt en veel brouwsucces en vooral brouwplezier voor de toekomst gewenst.