Artikelindex

Gulpener Bierbrouwerij.

tekst: Luuk.

foto's: Luuk, Auke

Op een warme zomerse herfstdag, 18 oktober 2014, togen Auke en Luuk als leden van HuygenMeester naar Gulpen om daar in de brouwerij mee te doen met het proeverspanel van Het Lekkerste Bockbier . Het kostte de nodige tijd om daar te komen: vertrek 07.45 u., aankomst 12.20 u. Het verkeer op en in de omgeving van de A2 in Limburg was door een ongeluk in de buurt van Maasbracht volkomen ontwricht. Via allerlei sluiproutes, aangegeven door de dame van de navigatieapparatuur (naar wie we eerder hadden moeten luisteren) en daarna weer een stukje A2 en N278 arriveerden we uiteindelijk in Gulpen, waar men vanwege alle verkeersperikelen de aanvangstijd van de proeverij een half uur had opgeschoven. De nieuwe flessenhal van de brouwerij was de plaats van handeling. We werden ontvangen met heerlijke vlaaien en koffie, later op de dag waren de aangeboden hapjes ook prima!


Auke en Luuk waren, resp. met de proefnummers 49 en 25 ingedeeld bij de 1e ronde en de 1e halve finale. Helaas dus geen finaleplaats! Tussendoor in de pauze even ingecheckt in hotel(B&B) Trois Fontaines, niet ver van de brouwerij. Het was zoals altijd een gezellig gebeuren waar Auke uitgebreid ge nterviewd werd en Luuk af en toe ook te zien was. (bekijk de link: http://www.youtube.com/watch?v=RyT7vNjKRA4&feature=youtu.be ). Het filmpje was gemaakt door de regionale omroep Krijtland . Luuk kon aan het begin ook zijn verhaal doen (niet op film) over de Grote Londense Biervloed , die op 17 oktober (een dag eerder dus) exact 200 jaar geleden plaatsvond. Via bijgaande link is hier meer over te lezen: http://en.wikipedia.org/wiki/London_Beer_Flood

 

Bij de proeverij waren prima bokbieren te nuttigen, ook zoals altijd wel wat mindere, b.v. aan de zure kant, die de halve finales vast niet hebben gehaald.

 

De uitslagen van de proeverij:

Standaard Bockbieren: tot 7 %
  Zware Bockbieren vanaf 7,1 %
 
1e: Brouwerij De Koningshoeven La Trappe Bock 1e: Brouwerij Rodenburg  B(r)ok in de Keel
2e: Brouwerij Rodenburg  Bronckhorster IJsselbock 2e: SNAB IJsbok
3e: Hertog Jan Brouwerij Hertog Jan Bock

3e: Brouwerij Emelisse

Emelisse Imperial Doppelbock

4e: Brouwerij De Leckere  Rode Toren Bok 4e: Jopen Bier  Jopen Johannieter
5e: Burg Bieren Burg Herfstbock 5e: Brouwerij De Pelgrim  Pelgrim Dubbelbock
6e: Brouwerij Berghoeve  Windbuul 6e: Texelse Brouwerij  Texels Stormbock

Onze bevriende brouwerij (Rodenburg) heeft het evenals vorig jaar, goed gedaan. Vorig jaar eerste bij de standaard bockbieren en tweede bij de zware bokken .

Na afloop nog even wat napraten ( de tap was geopend) Heerlijke Chateau Neubourg van het vat, Gulpener Bok uiteraard en Kloosterblond. De tapper had het zwaar. Gelukkig was directeur Rutten van de Gulpener brouwerij, bereid om de glazen te spoelen. Na afloop naar het hotel, gerund door twee dames, waar het verblijf en het ontbijt goed geregeld waren. De dag daarna verliep de terugreis aanmerkelijk vlotter dan de heenreis!