Dampegheest

 

geproefde bieren beoordeling gemiddelde score
Manus 4,7%

2

x

3

x

4

x

5

5x

6

11x

7

13x

8

1x

9

x

190/30 = 6,33

Voor het eerst gebrouwen in 2014.Het initiatief voor dit bier werd genomen door Herman Zomerdijk, die graag een bier wilde brouwen dat niet te zwaar was en waar je een hele avond van kon genieten. De naam die dit bier toen moest krijgen was Rakker . De etiketten daarvoor waren al klaar. Het overlijden van Herman door een ongeval in de brouwerij had tot gevolg dat de naam voor dit door Herman bedachte bier werd veranderd in zijn bijnaam/roepnaam Manus .

Ut 1e Kieft-ai, 7 %; Lentebock

2

1x

3

x

4

x

5

3x

6

9x

7

11x

8

6x

9

x

196/30 = 6,53

Voor het eerst gebrouwen in 2011.Een lentebock die veel weg heeft van een amber. Donker troebel van kleur, volle romige smaak. Zeer geconcentreerde schuimkraag van minuscule belletjes. Licht bittere hop smaak. Op Ratebeer aangemerkt als een Belgian Ale. Er staan diverse reacties op deze site van mensen die het geproefd hebben op het Meibockfestival in de Posthoornkerk in Amsterdam. Dan moet het haast dus door Auke zijn getapt.

Ingredienten: Pils-, Pale-, Cara- en Munich Mout, Galena-, Cascade en Amarillo Hop
Skoftig 7,6% Amber Ale

2

x

3

x

4

x

5

x

6

3x

7

17x

8

9x

9

1x

218/30 = 7,27

Voor het eerst gebrouwen in 2008. Dit bier viel bij ons zodanig in de smaak dat de suggestie gedaan werd: houden zo!

Bockbier, 7 %; Herfstbock

2

x

3

x

4

x

5

x

6

x

7

12x

8

17x

9

1x

229/30 = 7.63

Gebrouwen sinds 2011in huidige vorm. Dampegheest Bockbier is een robijn volmondig bockbier, het heeft een zoetig aroma met een neutrale smaak die evolueert. Het advies van onze proevers was overigens, net als bij Skoftig: houden zo! Bij de proeverij voor het proefpanel van Het Lekkerste Bockbier op 18 oktober jl. in Gulpen, haalde dit bier de halve finale.

Bockbier 7,5 %; Herfstbock

2

x

3

x

4

3x

5

4x

6

10x

7

9x

8

4x

9

x

187/30 = 6,23

In 2011 brouwde men een bockbier waarin tijdens het brouwproces geen kandijsuiker, maar stroop werd toegevoegd. Toen men het naderhand proefde schuimde het niet of nauwelijks en ook de smaak hield niet over. Conclusie: dit bier is mislukt. Toch werd het niet weggedaan, maar apart gezet. Toen men het een jaar later nog eens proefde bleek het bier beter te schuimen en was de smaak aanmerkelijk verbeterd. Een bier dat dus een positieve smaakevolutie heeft doorgemaakt. Bij ons viel het redelijk in de smaak (zie score), sommigen vonden het te zoet.

Zware Hufter, 10 %; Barley Wine

2

x

3

x

4

1x

5

2x

6

6x

7

6x

8

13x

9

2x

214/30 = 7,13

Bij Ratebeer wordt dit ook wel een Massieve Belgische Ale genoemd. Dampegheest Zware Hufter is donker, kruidig en zwaar , is aromatisch en volmondig met een licht bittere en kruidige nasmaak. Het vormde bij onze proeverij een goede afsluiter. Gebrouwen sinds 2008.

avondgemiddelde: a. 1234/180 = 6,86

 

 

 

800x600

Manus, bij elk feest aanwezig,

4,7 % Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4