Na een goede nieuwjaarsreceptie in februari, waar twee vaatjes Dampegheest Antje van Gerrebrandje werden getapt, nu weer een reguliere proeverij.

 

Centraal staan de bieren van Maallust aangevuld met een primeur: Zundert trappist.

geproefde bieren                                                                                                                                                         waardering                                                                       gemiddelde waardering
Maallust De Vagebond , Vienna Bier, 5 %

5

4x

6

8x

7

14x

8

4x

9

 

10

 

198/30 = 6,60

Een ondergistend koperkleurig bier voor alle jaargetijden. Moutig van smaak met licht bittere afdronk.

Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

Maallust De Kolonist , Weizenbier, 5 %

5

4x

6

11x

7

12x

8

2x

9

1x

  195/30 = 6,50                

Een heerlijk zacht en fruitig tarwe bier van hoge gisting. Een echte dorstlesser. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

INGREDIENTEN: Water, tarwemout, hop en bovengistende gist. DRINKTEMPERATUUR : 5 tot 6 graden Celsius. BIER EN ETEN: Witvis, met bietensalade,

               
Maallust De Weldoener , type Blond bier, 6,5 %

5

4x

6

16x

7

7x

8

3x

9

 

10

 

189/30 = 6,30                

Een hoppig blond bier van hoge gisting. Bitterzoet, rijk aan smaak en mooi doordrinkbaar. Het bier is ongefilterd en niet gepasteuriseerd.

INGREDIENTEN: Water, gerstemout, hop en bovengistende gist. DRINKTEMPERATUUR: 6 tot 7 graden Celsius. BIER EN ETEN: pistolet met brie

               

La Trappe, Jubilaris, 6%

5

2x

6

14x

7

10x

8

4x

9

 

  176/30 = 5,87                

La Trappe Jubilaris heeft een caramelachtige smaak met een goede bitterheid en, ondanks slechts 6% alcohol, een volle stevige smaak.

La Trappe Jubilaris is speciaal gebrouwen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de abt, en is vanaf 20 augustus een tijdelijke toevoeging aan het assortiment van La Trappe. Deze unieke Trappist van La Trappe is speciaal gebrouwen ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Dom Bernardus. Op 20 augustus 1988 legde hij op 20-jarige leeftijd zijn kloostergeloften af. Dom, afgeleid van het Latijnse Dominus wat in het Nederlands Heer betekent, is een aanspreektitel voor de overste in de traditie van de Trappisten.

               

De Kievit, Zundert Trappist 8 %

5

 

6

7x

7

13x

8

9x

9

1x

10

 

214/30 = 7,13                
De monniken van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert brouwen bier. De monniken in Zundert zijn trappisten, het bier is dan ook een trappistenbier.
Het is een bier volgens geheel eigen recept. Herkenbaar als trappistenbier heeft het toch een heel eigen karakter.
De medebroeders in de abdijen die al eerder bier brouwden staan hen broederlijk met raad en daad terzijde.
Zij varen dus een eigen koers. Want niemand zat te wachten op een kopie van wat al bestond!
Vandaar dat de monniken in Zundert een recept ontwikkeld hebben voor een weerbarstig en in de eigen streek geworteld trappistenbier.
Het bier is van natuurlijke grondstoffen gebrouwen: een koperblond bier met 8 % alcohol.
 
Brand Zwaar Blond, 8,5 %

5

 

6

4x

7

15x

8

10x

9

 

10

1x

219/30 = 7,30                

Brand Zwaar Blond is een Blond, bovengistend Bier met 8,5% alcohol gebrouwen met maar liefst vijf verschillende soorten hop, drie soorten mout: tarwe, cara- en gerstemout en een speciaal gist, waardoor het een frisse en fruitige geur heeft met een bijzonder hoparoma. Brand Zwaar Blond kenmerkt zich door de complexiteit en fruitigheid van het bier. Daarnaast bevat Brand Zwaar Blond aroma's van vijf verschillende soorten hop. De combinatie van tarwemout, gerstemout en caramout geven het bier zijn zware karakter.

Brand Zwaar Blond is gebrouwen naar het recept van hobbybrouwer Jacques Bertens, die met zijn Zwaar Blond de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 won. Hij stuurde het in als de Blozende Blonde . Zwaar Blond komt het best tot zijn recht in een zogenaamd kelkglas. De grote opening van het glas zorgt ervoor dat de aroma s goed vrijkomen waardoor je optimaal kunt genieten van de smaak van dit bier.

Het bier is voor het eerst gepresenteerd op 30 oktober 2013 en was aanvankelijk, ondanks de vele reclamespotjes, niet altijd makkelijk verkrijgbaar.

Jacques Bertens was medewerker/redacteur van het bierblad Proost, dat verscheen tussen 1993 en 2002.
       

avondgemiddelde: 1191/180 = 6,62