Verslag en foto's: HuygenMeester Luuk

Op 17 april toog het HuygenMeester gezelschap naar Leiden. Dit keer niet direct om een brouwerij te bezoeken, maar de trip zou wel worden afgesloten in een bierige omgeving, zowel voor een proeverij als een diner. 

's Ochtends namen we vanuit Heerhugowaard de trein van 09.15 naar Leiden, waar we na een overstap in Haarlem om 10.43 u. aankwamen. We hadden een voorlopige dagindeling gemaakt, daarbij gebruik makend van het feit dat Erna in Leiden wel goed bekend is. Zo wist ze een goed adresje voor de koffie, niet ver van het station: Brasserij De Bruine Boon aan de Stationsweg. Daar streken we neer voor een lekker bakkie. Er was ook gebak bij: heerlijke zelfgemaakte appeltaart. Tompoezen hadden ze ook, maar de bediening kon niet zo gauw zeggen of deze waren gevuld met crème (de zgn. HEMA-tompoes) of met banketbakkersroom. Dat laatste was inderdaad het geval, ook dit gebak was zelfgemaakt, en als een van de HuygenMeesters dit van tevoren had geweten, was zijn keuze wellicht anders geweest. Vervolgens gingen we een stadswandeling maken, een deel van de Rembrandtroute, die o.a. langs een aantal leuke hofjes voerde. Bij de Hortus van de Leidse Universiteit onderbraken we de route om de plantentuin te bezichtigen. Buiten vielen naast een aantal bijzondere planten vooral de zeer grillig gevormde bomen op. Binnen was het ook bijzonder, enkele planten leken zelfs het (flits)licht zo te weerkaatsen dat het leek of ze zelf licht gaven.

De wandelroute werd voortgezet, het liep al tegen lunchtijd, dus we zochten een geschikte gelegenheid om wat te gebruiken. Dat werd Grand Café De Stadthouder aan de Nieuwe Rijn. Hierna liepen we naar de Stille Rijn voor een rondvaart met een bootje van Schuitje Vaart. We waren wat te vroeg en namen nog even een kijkje in de nabijgelegen Hartebrugkerk.Daarna de rondvaart door de Leidse grachten, o.a. langs gebouwen waar leden van het Koninklijk Huis tijdens hun studietijd in Leiden een appartement hadden. Opvallend langs de route was ook een oude kweekschool. Na de rondvaart naar de Burcht van Leiden, waar we nog even rondkeken en van het uitzicht genoten. 

Vandaar naar onze laatste bestemming in de stad, het Belgisch biercafé Olivier, waar overigens ook Nederlandse speciaalbieren te proeven waren. Van die gelegenheid maakten we dan ook dankbaar gebruik. Vervolgens werden we naar een tafel gedirigeerd waar we ons te goed konden doen aan een gevarieerde maaltijd. Tenslotte nog op een holletje terug, wat niet erg geschikt was voor enkele HMleden, naar het station voor de thuisreis.