Haarlem 25 februari 2011.

Voor het jaarlijkse bieruitje trekken we naar Haarlem. Na een lange tijd van wachten op de realisatie van de nieuwe brouwerij in Haarlem is Jopen dan eindelijk de brouwketels aan het vullen. En wat voor ketels. Er is zo'n slordige 7 miljoen gespendeerd om van de Vrijzinnig Hervormde Kerk een waar pelgrimsoord voor bierliefhebbers te maken.

 

Eerst gaan we koffiedrinken bij het Dolhuys waar we naderhand het museum bezoeken met de thematentoonstelling: Vincent van Gogh, gek of geniaal. Na wat oponthoud bij de (nieuwe)kassa krijgen we een interessante kijk op de psyche van de mens vroeger en nu. Beslist de moeite waard om later eens uitgebreider te bezoeken.

We gebruiken de lunch bij Jopen. Het is redelijk druk zodat Inge zelfs vlees in de soep aantreft; dat zou toch geitenkaas moeten zijn... Als begeleider van de lunch wordt er gekozen uit de tapbieren: Gerstebier, Witte Rook en Stout, ze smaken voortreffelijk. Er wordt een interessant gesprek aangeknoopt met de brouwer die zijn brouwopleiding in Australië  heeft genoten.

Dan scheiden zich de wegen van de Huygenmeesterleden: de mannen doen aan cultuur en bezoeken twee tentoonstellingen over bier, onze vrouwen gaan op zoek naar een zwarte sjaal die nergens te koop is..... Later op de middag komen we weer in de Jopenkerk bijeen waar ook Wichard zich bij ons voegt. Het bier smaakt best en we gaan op wat zwaardere bieren over: Trinitas, Johannieter, Barrevoet en Jubeljoop.

Tijd om naar De Kale Pater te gaan voor het diner. Ondanks de drukte komt het eten op tijd en is het ook warm. Daarbij is het ook nog eens lekker. We hebben het naar de zin. Maar aan alles komt een eind zodat we weer naar het station lopen door een nevelig Haarlem met een carillion dat blijft hangen in z'n slag.

Luuk en Erna bedankt voor het regelen en in elkaar ( moest dat nu één woord zijn of niet Jan??) steken van het program.