Vrijdag 3 september 2010. Alweer een jaar verder. Het jaarlijkse bierweekend staat voor de deur. We hebben er zin in! Dit jaar hebben we gekozen voor de omgeving van de Achelse Trappisten. Na een slechte periode met veel regen is het weer nu formidabel; gelukkig maar, want we willen fietsen.

Na een kleine vertraging omdat de fietsen niet direct op de fietsendrager van Luuk willen, vertrekken we om 9.30 uur naar de eerste stop. We drinken koffie in De Lucht. Wel eens eerder geweest geloof ik. De lunch willen we in Oirschot gebruiken om daarna een bezoek te brengen aan de Kroon Brouwerij. We worden hartelijk ontvangen door Gerard de Kroon die naast de rondleiding en het bier aardig over de familiegeschiedenis weet te vertellen. Er zijn heftige verbouwings-en uitbreidingsplannen die binnen niet al te lange tijd gerealiseerd gaan worden. We drinken de Kempenlier; een bovengister van 6 % alc.vol. met Poperingse hop; zie ook de smaakkaart bij de bierlijsten. Hierna is het tijd om naar Hamont-Achel af te reizen. Door een denkfout rijden we naar Hamont en niet naar Achel; nog even doorrijden naar Achel waar we inchecken bij Hotel Koeckhofs. Daarna op naar de kaasboerderij Catharinadal. Er worden flink inkopen gedaan en de kaas gaat op de hotelkamer in de minibar, dan blijft-ie lekker koel. Wel oppassen dat de kaas meegaat naar huis. We relaxen op het terras en genieten van amuse en drank. De trappisten smaken in deze ambiance weer voortreffelijk. We maken een echte statiefoto van de mannen in tenue. Dan worden we aan tafel genodigd en laten we ons het exclusieve diner goed smaken. Na afloop laten we onszelf verwennen met trappist, koffie en friandise.

Na een prima nachtrust ondanks hier en daar wat gesnurk en een prima ontbijt , halen Jan en Auke een fiets bij het Teutenhuis waar de VVV zetelt. We fietsen eerst naar de Achelse Kluis. Helaas is de herberg nog niet open maar het winkeltje wel. Luuk neemt "wat" trappisten mee voor de bierproefavond in Alkmaar. Na de koffie gaan we op naar Lommel. Erna heeft weer een knooppuntenroute uitgestippeld en we komen langs mooie stekjes. In Lommel eerst lunchen bij caf Modern waar de kaart niet overeenkomt met de te verkrijgen producten. Maar all we malen er niet om, het alternatief is ook prima. Luuk heeft op voorhand al pijn in de buik en gaat eerst op pillenjacht. 's Middags gaan we naar het glasmuseum waar een tijdelijke tentoonstelling is van gebruiksglas door de eeuwen heen. Ook glasblazers zijn aan het werk; echt aan het werk want ze werken zo met de rug naar het publiek dat er weinig te zien valt. Kennelijk zien ze ons beter want als Jan dreigt een glas aan te raken wordt er "zachtjes"op de ruit getikt. Bijzonder museum maar we zijn redelijk snel uitgekeken. In de shop duurt het even voor we een pasglas mee kunnen nemen waarna we via Neerpelt weer in Achel aankomen.

's Avonds dineren we bij de buren van Koeckhofs waar een gratis "bier" wordt aangeboden. Een promotieteam van Liefmans dat speciaal even op ons bierproefgenootschap heeft gewacht nadat de uitbaatster hen opmerkzaam maakte dat wij in aantocht waren, biedt ons een Liefmans on the Rocks aan. Drinkt lekker weg op een zonnig terras maar is eerder cassis dan bier. Vriendelijk en vlotte bediening, goed eten en een aangename omgeving: het is weer genieten.

Zondag. Eerst uitchecken en een glaskipje kopen, daarna op aanraden van de hoteleigenaresse naar de Leenderheide voor een mooie wandeling. Prachtig weer en onderweg al veel paddestoelen. Jammer dat Jan z'n professionele camera niet accu gereed is. Ondertussen filmt Luuk al dagen alles als een volleerd filmmaker. Dat hebben we al vaker op de bieruitjes gezien maar het resultaat heeft nooit iemand gezien. Zou er wel een geheugenkaart in de camera zitten?? Na de wandeling hebben we alweer trek en steken we aan bij de trappisten van Achel. Helaas hebben ze daar een wat mager assortiment op eetgebied. Dan denken we met weemoed terug aan de lunch bij Abdij Postel met de dikke plakken kaas en de (dunne,.. mag het eigenlijk niet zeggen maar...) plakken brood. Dan nemen we afscheid van elkaar en reizen apart naar Heerhugowaard waar we na een rustige reis aan het eind van de middag arriveren. We hebben weer genoten. Erna en Auke bedankt voor het "bobben".