Groningen 3 november 2012.

Als er moet worden opgepast op kleinkinderen dan doen we dat graag op deze datum en dan wel in de stad Groningen zelf; dat scheelt een hoop gesleep met kleinkind. Bovendien kan Pake Auke 's middags mooi naar het bierfestival in het Heerenhuis. Dit keer zonder camera maar wel met Ipod; en die foto's laten toch wel te wensen over, maar om nu helemaal geen foto's erbij te hebben, daarom dus deze keer wat zuinige foto's.

Na eerst de Kika-run van kleindochter Hanne te hebben bezocht fiets ik naar de Spilsluizen. Even voor drie uur staan er al dorstige types klaar voor de ingang. Even gaan de gedachten twee jaar terug toen ik samen met Jan voor de deur stond te wachten. Klokslag drie uur gaat de zaak open. Weer een zeer gezellige entourage met interessante brouwers in de zaal.

 

Deelnemende brouwers:

Rooie Dop Utrecht
Sallandse Landbierbrouwerij Raalte
7 Deugden Amsterdam
Witte Leeuw Wezep
Maallust Veenhuizen
Kromme Jat Groningen
Breugems brouwerij Zaandam
Gulzige Gans Coevorden
Duits & Lauret Vleuten
Berghoeve Den Ham

Een geweldige sfeer die doet denken aan de beginjaren van het Pubfestival in Huize Maas. We beginnen met een Gronings bier van Kromme Jat: Golden Raand Amber. Voor de beschrijvingen van de bieren kijk je bij brouwerijen onder het betreffende land.

Daarna proef ik Khoppig en het 'Donkerbruin Vermoeden' van de Berghoeve, een bijzonder bier: black IPA, van enthousiaste brouwers. Hiervan neem ik een aantal flessen mee om te laten proeven bij Bierproefclub Heerhugowaard. Rooie Dop heeft een hoppige IPA Chica Americana. Bij de Sallandse Landbierbrouwerij valt de keus op Novello; een blond bier met een stevige hopsmaak door de Amarillohop.

Helaas kan ik niet alles proeven: het leven bestaat uit keuzes maken. De keus valt op Witte Leeuw de Amarillo Sun en de Oktober23. Ook hier een brouwer die zijn vak verstaat. Is overigens ook te vinden op het brouwersforum van Hobbybrouwen.nl Rowan Huigen wil graag zijn product wat promoten in de kop van Noord Holland want dat is nog een wat witte vlek ( what's in a name). Ze exporteren tenslotte ook al naar de US.

Helaas is 'Rook in de Kachel' bij Gulzige Gans niet voorradig zodat ik afsluit met Vreemde Eend: een fris bitter hoppig bier volgens de brouwers, en dat klopt.

Hierna is het genoeg geweest. Het glas wordt schoongespoeld ( prima die spoelservice) ingeleverd en het statiegeld gaat naar de tombola waar ik helaas geen prijs win. maar ja wie maalt daarom na zo'n geweldig festival! Prima georganiseerd en met een zeer overzichtelijk proefboekje; organisatie: Bedankt!