Artikelindex

Op deze pagina vind je een zeer beknopte uitleg van het brouwproces.


Er zijn sites waar je veel meer te weten komt over het brouwen en waar er dieper op de materie wordt ingegaan. Een goede en gedegen site is die van Hobbybrouwen.

Boeken waar ik veel profijt van heb, zijn:

  • Jan van Schaik:

Groot Zelf BierBrouwBoek

Kosmos Utrecht Antwerpen

  • Michael Hlatky Franz Reil :

Selber Bier Brauen

Wilhelm Heyne Verlag München

  • Derek Walsh:

Biertypengids

Kosmos-Z&K Utrecht Antwerpen

  • Adrie Otte:

H2O Verander water in bier

uitgave Brouwland

 

Benodigdheden volgens het Duitse Reinheitsgebot uit 1516:

Water Gerst Hop

Gist wordt niet genoemd volgens historici met vanwege het feit dat het een zo wezenlijk onderdeel van bier is: zonder gist geen bier.Bovendien was er in die tijd erg weinig kennis op het gebied van gist.

  

 

Water.

Het soort water dat je gebruikt voor het brouwen is wel degelijk van invloed op het product bier.
Omdat de meeste hobbybrouwers niet de beschikking hebben over een eigen bron kun je het beste gewoon leidingwater nemen want dat heeft een constante kwaliteit. Via je waterleverancier kun je de eigenschappen van het water thuis opvragen.

Gerst.


Gerst wordt voor het naar de brouwer gaat, eerst in een mouterij gekiemd: het graan wordt natgemaakt tot het gaat kiemen. Hierna wordt de gerst gedroogd in een eest. Hoe hoger de temperatuur hoe donkerder het graan wordt. Dit heeft invloed op de latere kleur en smaak van het bier. De kleur wordt met een EBC getal aangegeven. European Brewery Convention.
Als je pils wilt brouwen, gebruik je licht gekleurde mout: Pilsmout 3 EBC; bij heel donkere mout zoals chocolademout is het EBC getal 800 EBC en bij zwarte mout zit je algauw op 1400 EBC

 

Mout

Vroeger had bijna elke brouwer zijn eigen mouterij en eest.
Vanwege de intensieve arbeid die het mouten vereist: regelmatig keren van de kiemende mout is nodig, betrekken de meeste brouwers hun mout van grote gespecialiseerde mouterijen.

 

Bavaria heeft als één van de weinige brouwers in ons land nog een eigen mouterij.

 

 

Hop.

We gebruiken hop om het bier te conserveren en om smaak en aroma te geven. We gebruiken alleen de vrouwelijke bloemen.

Vroeger gebruikte men in plaats van hop, een kruidenmengsel met kruiden zoals gagel. Men sprak van gruitbier en van hoppenbier.

 

Gist.

Gist is nodig om de suikers in het wort om te zetten in alcohol.

Maar daarnaast geeft het ook smaak af. Er wordt wel gezegd dat de smaak van bier voor 65 % afhankelijk is van de gistsoort.

 

Brauerei Meierei in Potsdam(Berlijn)