Artikelindex

19 oktober 2013 Lekkerste Bockbierverkiezing.

De maand oktober is voor de (bok)bierliefhebbers altijd een bijzondere maand, gezien de activiteiten die dan plaatsvinden.

Om te beginnen het proefevenement Lekkerste bockbier van Nederland , dat dit jaar werd gehouden in de nieuwe brouwlocatie van brouwerij het IJ in Amsterdam, aan het Zeeburgerpad. Twee Huygenmeesterleden, Hans en Luuk togen daarheen. Huygenmeester Luuk doet verslag.


Voor dit evenement werden we versterkt met een aantal bevriende bierliefhebbers, Wichard Bos, die voor de gelegenheid een koorgenoot van Zang en Vriendschap had meegenomen: Jan van den Manakker, tevens actief in de Haarlemse gemeentepolitiek. Ook Carlos Koopman was mee, hij assisteert bij de maandelijkse PINT-proeverij in Alkmaar en is ook actief deelnemer aan de PINT-proeverij in Heerhugowaard.

Eerst met de trein naar Amsterdam en vervolgens met de bus naar brouwerij het IJ. We werden ontvangen met koffie en een versnapering, en daarna werd rondgegaan met broodjes ham, kaas en ros.

Rond kwart over 12 nam Hans Glandorf, voorzitter van de Alliantie van BierTapperijen (ABT), het woord waarbij hij uiteraard iedereen welkom heette (volgens de statistieken 139 proevers) en uitleg gaf over de gang van zaken. Carlos, Hans, Wichard en Luuk waren direct aan de beurt bij de eerste voorronde, Jan, die zich apart had opgegeven zat in de 2e shift.

Er waren 47 verschillende bokbieren ingebracht, ingedeeld in standaard (t/m 7% alcohol) en zwaar (vanaf 7,1%). Omdat het altijd gaat om een blindproeverij weten de proevers niet welk bokbier ze krijgen en ook niet of het in de categorie standaard of zwaar valt. Maar het is niet zo dat een proefgroep standaard- en zware bokken door elkaar te proeven krijgt, je krijgt in een proefsessie 6 of 7 bieren uit n van de twee categorie n. Luuk zat samen in de proefgroep met o.a. Frans Ruiter en Fred Schiphorst, en ze hadden het idee dat ze standaardbokken aan het proeven waren, maar uit de informatie die een week later op de website van lekkerstebockbier.nl verscheen bleken het zware bokken te zijn. Dit is wellicht voor een deel te verklaren uit het feit dat de bieren nogal koud geserveerd werden, waardoor niet het volledige geur- en smaakpalet goed kan worden waargenomen. Een aandachtspuntje voor de volgende keer. De mannen en vrouwen (die ook goed vertegenwoordigd waren) die aan de eerste voorronde meededen waren voor het vervolg ingedeeld in de halve finales, degenen die in de 2e voorronde zaten proefden daarna de bieren die de finale gehaald hadden. Wij waren niet ingedeeld in de finale (op Jan v.d.M. na) en gingen in die tijd even naar het proeflokaal onder de molen, waar we nog van een paar IJ-biertjes konden genieten. De volledige uitslag is te vinden op http://www.lekkerstebockbier.nl/page.php?page=uitslagen, en als HuygenMeester deed het ons bijzonder goed, dat brouwerij Rodenburg uit Rha, waarmee we een bijzondere band hebben, goed in de prijzen viel. Proficiat Steve en Yvonne Gammage! Op de bijgaande foto s, gemaakt door Carlos en Luuk, een impressie van deze dag.

standaardbokbieren t/m 7 %   zware bokbieren vanaf 7,1%  
1 brouwerij Rodenburg Bronckhorster IJsselbock 1 brouwerij Emelisse Emelisse Imperial Dubbelbock
2 brouwerij La Trappe La Trappe bock 2 brouwerij Rodenburg Bronckhorster Dubbelbock
3 brouwerij de Gulzige Gans Bokkige Bock 3 brouwerij Lindeboom Gouverneur Dubbelbock