Artikelindex

zaterdag 24 november 2012

Op weg naar Uithoorn om een kijkje te nemen bij De Schans. Een brouwerij die we al wat jaren kennen. De eerste kennismaking was in november 1999 tijdens een proeverij bij Hans. Die kennismaking was zo'n succes dat we graag de bieren van De Schans op een proefavond drinken. De toen geproefde bieren kenmerkten zich door hun geringe alcoholvolume terwijl ze toch een flinke body hadden; dit is terug te vinden in het overzicht van de proefavonden.


Luuk is kind aan huis want hij haalt bij brouwer Guus Roijen en zijn vrouw Jet van Dalfsen geregeld bier voor de PINTproefavonden in De Boom in Alkmaar.

We worden hartelijk ontvangen en mogen zonder voorbehoud fotograferen. Guus geeft een uiteenzetting van wat er te zien valt.We praten met een gedreven brouwer met zoveel kennis van zaken dat ik diep onder de indruk ben; dat heb ik wel eens anders meegemaakt. De brouwerij is een stuk vernuft welke Guus zelf heeft ontwikkeld en daarna heeft laten uitvoeren door een bedrijf dat gespecialiseerd is in kaas-en melkmachines en tevens weet wat sanitairlassen is. De brouwerij is een Cascadeopstelling. Hierdoor is het mogelijk om meerdere brouwsels achtereen te maken. Hierdoor moet er wel wat aan het vergroten van de vergistingscapaciteit gedaan worden.

Verder treffen we een prachtige destilleerketel aan, waar heerlijke producten uit voortkomen, zoals ik zelf heb mogen vaststellen tijdens een proefavond. Guus vertelt hoe één en ander in z'n werk gaat en ik denk dat hij eigenlijk een parfummaker is op smaakgebied.

Luuk slaat bier in voor De Boomavond en we gaan weer op huis aan. Guus en Jet hartelijk bedankt voor jullie hartelijke ontvangst!