Artikelindex

Tucker's Malting

Maandag 30 april 2012.

Op bezoek bij de Tucker's Malting in Devon (UK). Voor een privé rondleiding zijn we in het plaatsje Newton Abbot dicht aan de Atlantische kust van Devon. Hier staat Engelands enige vloermouterij die toegankelijk is voor publiek. Het gebouw dateert van het jaar 1900 en is sinsdien niet of nauwelijks aangepast. Hier wordt nog grotendeels met de hand gemout. Het weken, storten en keren gaat handmatig, evenals het afvullen van de 25 kilo zakken. Het enige verschil met honderd jaar geleden is dat waar voorheen kar en paard aanvoerden, nu bulkvrachten worden aan-en afgevoerd. Waar tot 1969 nog met steenkool werd gestookt , wordt er nu met gas verhit. Vanwege brandgevaar omdat het oude gebouw voor een groot deel uit hout is opgetrokken wordt er alleen lichte mout en pale mout gemaakt.


Het is een zeer bijzondere ervaring als je over de moutzolders loopt, waar de toekomstige ale ligt te kiemen. Tijdens de gepassioneerde uitleg van onze rondleidster proeven we gekiemde gerst, voelen de vochtige ontkiemende laag gerst van zo'n 18 tot 25 cm dik. Als we in de volgende ruimte kijken schieten de muizen weg door het plotselinge licht, zien we en voelen we de gedroogde gerst die ligt te wachten tot de droge kiemen er af worden gehaald en er geëest kan worden. De kiemen gaan als veevoer weg, het voelt aan als korte borstelhaartjes.

Na de uitgebreide en indrukwekkende excursie proeven we een bitter ale, gebrouwen door brouwerij Teignworthy die in hetzelfde gebouw gevestigd is. Een heerlijke ale, maar hoe kan dat ook anders na zo'n unieke ervaring.