6 februari Luuk

Weer een HuygenMeester proefavond. Dit keer vond deze plaats aan de Mondriaanlaan. Een aantal van de bieren zou je gelegenheidsbieren kunnen noemen, zowel in de sfeer van herdenken en gedenken als vieren. Daarnaast twee rookbieren en een paar (hart)verwarmende seizoenbieren. Het totaal aantal geproefde bieren kwam hiermee op acht, waarbij steeds de inhoud van n flesje van 30 of 33 cl werd verdeeld over 3 proefglazen. De inhoud per glas is dan net genoeg voor een geur- en smaakprofiel. Bovendien werd n van de rookbieren gecombineerd met een stukje gerookte haringfilet , ook wel brado genoemd.

Het eerste bier was van Dampegheest, speciaal gebrouwen ter nagedachtenis aan Herman Zomerdijk, n van de brouwers/eigenaars. Hij kwam door een noodlottig ongeval in de brouwerij om het leven (op 27 mei 2014). Dit bier hoort nu ook bij het vaste assortiment. Het bier was nog een idee van Herman, die een niet te zwaar, lekker doordrinkbier wou maken. De naam zou in 1e instantie Rakker worden, maar werd uiteindelijk omgedoopt tot Manus (zoals velen Herman noemden), om de herinnering aan hem levend te houden. Dit bier viel, net als het andere Dampegheestbier, bij de proevers goed in de smaak. Een ander bier, 250 Jahre Stiftskirche Engelszell, kwam bij de Oostenrijkse trappist vandaan en was vorig jaar speciaal meegenomen uit Oostenrijk door Bart Molenaar. Het laatste gelegenheidsbier kwam uit Rha vandaan, bij de ons welbekende brouwerij Rodenburg van Steve Gammage. Dit Abdicatiebier , gebrouwen t.g.v. het terugtreden van Beatrix als koningin had een toepasselijke kleur. Met de rookbieren (in dit geval porters) gingen we even mee met de trend van groeiende belangstelling voor dit soort speciaalbier. De HuygenMeesterversie en die van Klein Duimpje uit Hillegom maakten deel uit van de bierlijn van deze avond. Tenslotte een dubbelproeverij van de SNAB IJsbok. Opvallend hierbij was, dat de gewone versie iets beter in de smaak viel dan de versie die in eikenhouten vaten was gerijpt.

Het totaal van de proeverij in ogenschouw genomen, zeker ook de scores, kunnen we terugzien op een geslaagde proefavond.

tekst: Luuk Molenaar.

bier alc.vol. brouwerij score Hans-Auke-Luuk
Manus 4,7% Dampegheest 8 - 8 - 8
250Jahre Stiftskirche 5,5% Stift Engelszell 8 - 7 - 8
Abdicatiebier 6% Bronckhorst 7 - 7 - 7
Rookporter 7,5% Huygenmeester 7 - 8 - 8
Smokey Porter 7% Klein Duimpje 8 - 7 - 8
combinatie met rookharing score 7 - 6 - 7
Winterwit 9% Dampegheest 8 - 8 - 8
IJsbok 9% SNAB 9 - 9 - 7
IJsbok houtgerijpt 9% SNAB 7 - 8 - 8

21 augustus Inge / Bas

Deze avond gaan we op de Poolse toer.

bier alc.vol. brouwerij score Hans-Auke-Luuk-Bas
Piwoz Grodziska 3.1%   7 - 6 - 6 - 7
Polish Stout 4,5% Powickie 6 - 6 - 6 - 6
Surfer 4,8% Pszeniczne 5 - 5 - 6 - 5
AIPA 5% Bednary 8 - 8 - 7 - 7
Some like it hot 5% Raduga 8 - 8 - 7 - 7
Baltik Porter 8,5% Lubuskie 8 - 8 - 8 - 8
       

10 oktober Hans / Evelyn

De Naeckte Brouwers

brouwerijnaam is link naar de website

bier alc.vol. brouwerij Hans-Auke-Luuk

Naeckte Bock Lentebok

6.3% Naeckte Brouwers 7 - 7 - 8

Noorderlicht Dubbel Saison

7.5% Naeckte Brouwers 7 - 7 - 7

Leprechaun Imperial Stout

8% Naeckte Brouwers 8 - 8 - 8

Non Dubbel

8% Naeckte Brouwers 7 - 8 - 8

Nimf Tripel

9% Naeckte Brouwers 7 - 7 - 8

Elegast Quadrupel

10% Naeckte Brouwers 7 - 7 - 7