25 januari 2013 Hans

Hans heeft het weer voor elkaar door te komen met een (bijna) onbekende brouwer:

De Natte Cel. De brouwerij ontleent zijn naam aan een natuurgebiedje in de kop van Noord-Holland. Een kleine ambachtelijke brouwerij met een capaciteit van zo'n 100 liter per brouw.

  brouwerij bier alc.vol H - A - L score
1 de Natte Cel Skeetje 6 % 6 - 6 - 7
2 de Natte Cel Veelpleger 8 % 7 - 8 - 8
3 de Natte Cel Vrije Voeten 8 % 8 - 8 - 8
4 de Natte Cel Gladjanus 8 % 7 - 7 - 7
5 de Natte Cel Zware Jongen 8.5 % 8 - 8 - 7
6 de Natte Cel Whisky Honey Beer 7.5 % 7 - 6 - 7

Het was een prima en smakelijke proefavond; wel de aantekening dat Skeetje weinig tot geen schuimvorming had. En ja.. zeker bij een skeetje: het oog wil ook wat, anders is het geen skeetje! Helaas kon het Whisky Honey Beer z'n hooggespannen verwachting bij ons niet helemaal waar maken.

Hieronder wat foto's van bier en proevers.

19 april 2013 Auke

Deze keer beginnen we met een Engels bier uit de verkiezingstijd van 1995; destijds een serie van drie: Election Ales. Politici die zich vereeuwigden op de bierfles: John Major, Tony Blair en Jeremy ( Paddy) Ashdown. De bieren waren houdbaar tot december 1997. Asdown's Ale 4,3% was drinkbaar. Redelijk fruitig, fris en voldoende schuim.Daarom de andere twee ook maar proberen onder het motto:

Bier dat niet gedronken wordt heeft zijn bestemming gemist ,

  Bier Brouwerij alc.vol H-A-L score

1

Tony's Tipple

 

Wessex Craft Brewery

Co-Operative The Old Brewery

Bradford-On-Avon, Wiltshire

4 % -
"Labour is coming home"     bier niet uitgedronken: nare wrange metaalsmaak;
2

Major's Mild

Wessex Craft Brewery

Co-Operative The Old Brewery

Bradford-On-Avon, Wiltshire

4,2 % -

"Same time, same place,same job next year"     bier niet uitgedronken: zurig en waterig

3 Sally Brown

Birrificio Del Ducato Roncole Verdi Di Busseto Italië

5,2% 7-7-7
biertype: stout ( Irish dry ) mondgevoel was vrij wrang, body: dun
4 Dama Bruna

Lover Beer Marentino Italië

6,5% 2-5-5
biertype: Vlaamse bruine
5

Jaarling Oogst 2010

Gulpener Brouwerij 6,5% 7,5-7-7
biertype: Bockbier; iets voller en ronder van smaak t.o.v bock 2012
6 Pauwel Kwak

Brouwerij Bosteels België

8,4% 8-8-7,5
biertype: amberkleurige Belgische bovengistende ale
7 Zomer + Hooi

7 Deugden Amsterdam

7% 7,5-8-8

1 juni 2013 Luuk

Vaak is het zo dat bieren van over de THT-datum nog zeer goed genietbaar zijn en een interessante smaakontwikkeling hebben doorgemaakt. Andersom kan ook: de genietbaarheid kan ook (soms flink) achteruit gaan. De proefavond van 1 juni 2013 aan de Mondriaanlaan had als thema Oude tot zeer oude bieren . Het bleek geen onverdeeld succes. Het eerste bier van ruim een jaar oud (met een houdbaarheid van 3 maanden) bleek enigszins verzuurd te zijn, andere bieren waren vrij plat en waterig geworden, maar weer andere bleken nog redelijk genietbaar, zo moge blijken uit de scoringslijst. Het laatste bier, een donateursbier van het PUB-festival in 2002 (Groningen), was eigenlijk een La Trappe Quadrupel. Van zo n bier zou je mogen verwachten dat het de toets van de tijd makkelijk kon doorstaan, maar dat viel toch wat tegen. De combinatie met een glaasje La Trappe bierlikeur vergoedde echter veel. Maar wat we er van hebben geleerd: een proefavond waar oude bieren worden gedegusteerd is prima, maar dan niet meer dan n of twee van de (meestal) zes te proeven soorten. Op deze proefavond waren dat er acht, maar van de meeste te degusteren bieren hadden we dan ook 10 cl. per glas. Dus: het proeven van alleen maar oude bieren is dus te veel van het goede(?) tekst: Luuk

Dat niet elk bier zich leent om lang te bewaren is na deze avond wel duidelijk. Brouwers zijn natuurlijk ook van mening dat je bier drinkt en niet ergens stalt.

  Bier Brouwerij Alc.vol. score H - A - L
  Mühlenbier Kalkarer Mühle 5.2% 5 - 6 - 6
Dit Mühlenbier heeft na een jaar al last van melkzuur en proeft verouderd; door Luuk in een 2- liter beugelfles bij de brouwerij gekocht
  Roussa Grimbergen/AlkenMaes 6.2% 6 - 6 - 5
De Roussa is tien jaar oud. Heeft duidelijk porto tonen en is over zijn top heen
  Dubbel Westmalle 6.5% 7 - 5 - 6
Proeft sterk geöxideerd; heeft jaren op zolder onder slechte omstandigheden gebivakkeerd: sterke temperatuurswisselingen.
  Sint Sixtus Prior St.Bernardus 7.5% 5 - 7 - 6
Houdbaarheidsdatum is 1989; de veroudering heeft een porto en metalige smaak opgeleverd, te lang en onder verkeerde omstandigheden bewaard.
  Moinette Brune Dupont 8.5% 6 - 6 - 7
THT mei 2008; de verse Moinette is meer genietwaardig
  Hoegaarden Grand Cru Hoegaarden 7% 4 - 5 - 6
Hooggespannen verwachting die absoluut niet uitkwam; alc.vol op vooretiket 7% op de achterkant 8.7%. Houdbaarheidsdatum 1990
  Kerstbie de Bie 8% 5 - 7 - 7
THT dec.2006 Drie jaar geleden ook geproefd en toen veel beter van smaak. Veel metaal en geöxideerd.
  PUB donateursbier 2002 La Trappe 10% 4 - 6 - 5

Wederom hoge verwachtingen die niet uitkomen; gecombineerd met La Trappe bierlikeur 30% score 8 - 8 - 8


23 augustus 2013 Inge/Bas

Vanavond hebben Bas en Inge de proeverij voorbereid. Bas heeft een collega geraadpleegd die nogal wat connecties in de UK heeft zodat we deze avond op de Britse tour gaan. Van de bieren is een gedegen omschrijving meegekomen die na het degusteren van het bier wordt gelezen door Bas zodat we kunnen kijken of het klopt wat we proeven. Dat gaat grotendeels wel op maar rozenblaadjes hebben we niet geproefd.

  Bier Brouwerij alc.vol. score H - A - L - B
1 Cornish Golden Lager St.Ives 4,2% 7 - 7 - 7 - 7

Cornish Golden Lager is een goudkleurige pilsener/lager met een verfrissende bitterheid en caramel-tonen in de afdronk. Dit bier is ge-dry-hopped voordat het werd gebotteld. Doordat alle ingred enten zorgvuldig zijn geselecteerd, wordt het bier niet nadelig be nvloed door het licht. Dit aangename droge bier combineert mooi bij vele gerechten. De oprichter en brouwer van St Ives, Marco Amura heeft hiermee n van de eerste pilseners in Cornwall gebrouwen.

2 Porthleven Skinners 4,8% 6 - 7 - 6 - 6

Porthleven is een gouden bier vernoemd naar het vissersdorp en de haven dat is de meest zuidelijke haven in Groot-Brittanni . Het is nu bekend als een surfcentrum. Het bier wordt gebrouwen met drie soorten brouwgerst - Tipple, propino en Westminster - die worden geteeld op drie boerderijen binnen een straal van10 km rondom de brouwerij. Voor de hop zijn twee Amerikaanse rassen, Citra en Mount Hood en het Engelse Northdown gebruikt. Het is een zeer complex bier met een aroma van rozenblaadjes, romige honing, citroen en citrusvruchten. De lange afdronk biedt intens bittere hop met aanhoudende noten van citroen / citrus, geroosterde mout en romige honing.

3 Black Rock Bitter Rebel Brewing 4,8% 5 - 8 - 6 - 6

Black Rock Bitter is een evenwichtig, fluwelig koperen Ale met een nootachtige, biscuitsmaak en de geur van gerookte houtsnippers. Dit bier kan prima zo gedronken worden maar is ook een fijn bier bij een stevige maaltijd. Het bier is vernoemd naar de legendarische `Black Rock` die in de mond van de haven van Falmouth ligt. Het heeft nagisting op fles dus voorzichtig uitschenken. roestig donkerbruin - aroma gerookte houtsnippers - smaak turf, noten, cranberries, biscuit

4 Penpont Porter Penpont Brewery 5,8% 8 - 8 - 7 - 7

Penpont Porter is gebrouwen in de stijl van de traditionele Londense Porters. Het is een volle Ale met een smaak van sterke geroosterde mout, chocolade en zoethout. De kleur is diep roodbruin. Dit bier heeft verschillende prijzen gewonnen op de SIBA (Society of independent Brewers) South-West Beer competition.

5 Smuggler St.Austell Brewery 6 7 - 7 - 7 - 7

Smuggler is een unieke mix van een donkere ale en een op eiken vaten gelagerde barleywine. Deze sterke barleywine wordt gebrouwen en opgeslagen in eiken whisky vaten. Vervolgens worden deze een half jaar opgeslagen in de kelders van de brouwerij. Tijdens deze rustperiode ondergaat het bier een buitengewone transformatie: er ontstaat een rijke en complexe smaak bestaande uit whisky, romige vanille, toffee en specerijen. Deze blend (mix) van houtgelagerde gerstewijn en donkere Ale is gebrouwen met natuurlijk Cornish bronwater, Maris Otter pale ale mout, Crystal- en geroosterde mout, donkere suiker, First Gold, Fuggle en Styrian Golding hop, koriander en gist van onze eigen brouwerij.

6 Mexi-Cacoa Rebel Brewing Co. 8,5% 6 - 6 - 7 - 7

Bedacht door de Mexicaanse hoofd brouwer is deze `Mexi-cacoa` een duivels heerlijke chocolade vanille stout. Drie maal tijdens het brouwproces zijn chocolade en vanille toegevoegd. Deze sterke, donkere stout is een perfect after-dinner bier. Kleur: Zwart, toffee gekleurde schuim, Aroma: Chocolade, chocolade, chocolade! Smaak: Zoet, vol, chocolade

Nog wat foto's van deze gezellige en smakelijke avond. De smaakkaart van het bier is te vinden bij de bierlijsten van de geproefde bieren.

8 november2013 Hans

Vanavond stelt Hans de Gulpener brouwerij voor. Het gamma biologische bieren groeit in onze bierwereld en zeker Gulpener timmert, op het gebied van Duurzaamheid, flink aan de weg. Een tussendoortje is er in de vorm van een Spaanse Bock.

Tot slot krijgen we een wel zeer bijzonder bier te proeven: Kasteel Trignac. Een zware jongen met een beperkte oplage.Het bier rijpt tenminste 6 weken op cognacvaten van 300 liter. Hierdoor krijgt het een volle, zachte en alcoholwarmende afdronk. Een prima afsluiter!

 

1 Gulpener Brouwerij Ur-Pilsener 5%

H - A - L

7 - 7 - 7

2 Gulpener Brouwerij Ur-Weizen 5.3% 7 - 6 - 7
3 Gulpener Brouwerij Ur-Amber 5.3% 5 - 7 - 7
4 Damm S.A. Damm Bock 5.4% 6 - 7 - 8
5 Gulpener Brouwerij Bock 6.5% 8 - 8 - 8
6 Gulpener Brouwerij Dort 7% 7 - 8 - 8
7 Vanhonsebrouck Trignac 12% 8 - 8 - 8

 

 29 november2013 Luuk

Verslag van Luuk:

Op de proefavond van 29 nov. 2013, aan de Mondriaanlaan 51, waren alleen Auke en Luuk als proevers aanwezig. Hans moest wegens een fikse verkoudheid, die vergezeld ging van een stevige hoest, verstek laten gaan. Het programma werd daardoor enigszins aangepast, want om met zijn tweeën b.v. de hoeveelheid van een paar 0.75 cl flessen te nuttigen is, naast de overige bieren, te veel van het goede. Deze houden we dus nog tegoed.

Van de resterende bieren was voor de 2 proevers een voldoende hoeveelheid aanwezig om te degusteren. De Westvleteren 6 waar we mee begonnen was aardig, maar niet indrukwekkend. De 3 bieren van Butcher's Tears vielen goed in de smaak en hadden een pittig mondgevoel. Zij werden afgewisseld door Golden Pride, een strong ale van Fuller s (Londen).

Tenslotte een vrij uniek bier van de Struise Brouwers: Black Albert. Dit bier lag ten grondslag aan de Black Damnation serie van dezelfde brouwerij, waarbij met o.a. De Molen werd samengewerkt. Met enkele bieren uit deze serie hadden we al eens kennis gemaakt: sterke bieren, soms met toevoegingen (b.v. koffie).

 

  Brouwer Bier alc.vol A - L
1 St.Sixtus Westvleteren Blond 5.8% 5 - 7
2 Butcher's Tears Green Cap 6 % 8 - 8
3 Butcher's Tears Lipreader 7 % 8 - 8
4 Fuller's Golden Pride 8.5 % 7 - 7
5 Butcher's Tears Ex Voto 9 % 7 - 8
6 DECA (Struise Brouwers) Black Albert 13 % 9 - 9